Θα προσέλθει, θα ακούσει και θα… αποχωρήσει χωρίς να συνυπογράψει οποιαδήποτε πρόταση. Χωρίς πολιτική εξουσιοδότηση λόγω της μεταβατικής του ιδιότητας, όπως υποστηρίζουν πολλά στελέχη για τον Γιάννη Πλακιωτάκη, από τη στιγμή που μοιάζει ανέφικτο τεχνικά να συνεδριάσει τελευταία στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως εκ τούτου, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Πλακιωτάκης απλώς θα παραστεί στη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορηματικός ως προς αυτό ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι ο Γιάννης Πλακιωτάκης δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για τη ΝΔ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει πάρει θέση, ενώ τη νομιμοποίηση του Γιάννη Πλακιωτάκη αμφισβήτησαν και οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης ζητώντας τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στη γραμμή αυτή ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί ότι θα ακούσει τι έχει να πει ώστε μετά να ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ο κ. Πλακιωτάκης, πάντως έχει διαρκείς συσκέψεις στη Συγγρού με στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν τα θέματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και του προσφυγικού ενώ βρίσκεται και σε συνεχή επικοινωνία με τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς χωρίς ωστόσο να καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνάντηση είχε και με τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν οδήγησαν σε κομματική σύμπνοια τους υποψηφίους ώστε να υπάρξει μία κοινή γραμμή έως την ημερομηνία των εκλογών, καθώς αυτή τη στιγμή φαίνεται να λειτουργούν έξι κέντρα: των κυρίων Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη αλλά και των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Υπηρετώντας το θεσμικό της ρόλο, η ΝΔ υποχρεούται να είναι παρούσα στο συμβούλιο των αρχηγών. Είναι ξεκάθαρο ωστόσο ότι αν τεθεί θέμα συναίνεσης στο ασφαλιστικό, πολλά στελέχη που ανήκουν κυρίως στην καραμανλική πτέρυγα θα ζητήσουν αποχή από τη ψηφοφορία στη Βουλή. Το ίδιο αναμένεται και από την πλευρά στελεχών προσκείμενων στον Αντώνη Σαμαρά.

Τόσο η θέση αυτή των περισσότερων υποψηφίων προέδρων και στελεχών της ΝΔ όσο και οι αντιδράσεις των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου καθιστούν ακόμα μεγαλύτερο το ερώτημα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην εθνική συνεννόηση για τα μακράς πνοής ζητήματα και πρωτίστως για το ασφαλιστικό και πολλά στελέχη κάνουν λόγο για «ύποπτη πολιτικά κίνηση».

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΝΔ έλεγαν στελέχη του κόμματος να δώσει τη συγκατάθεσή της και ξεκαθάριζαν ότι η συμμετοχή στο συμβούλιο των αρχηγών δεν σημαίνει στήριξη στα τερτίπια του Τσίπρα.

Πολλά στελέχη αλλά και ο μεταβατικός πρόεδρος δείχνουν δυσφορία και ενόχληση και ως προς τη διαδικασία που ακολούθησε ο πρωθυπουργός για τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών, καθώς οι διαρροές ξεκίνησαν εδώ και ημέρες, η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα έγινε γνωστή μέσω των media και το επίσημο τηλεφώνημα ήρθε μόλις σήμερα το πρωί. Παράλληλα, μιλούν δεικτικά για ανάγκη να κάνει μαθήματα συνταγματικού δικαίου ο πρωθυπουργός καθώς ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκκινήσει τη διαδικασία.

Ως προς τις εσωκομματικές εξελίξεις απόψε αναμένεται να «κλειδώσει» η ημερομηνία των εκλογών, πιθανότατα για τις 13 Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες να επιλεγούν δύο εταιρείες που θα συνεργαστούν για την τεχνική στήριξη των εκλογών ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή ενός νέου φιάσκου. «Όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης