Σημαντική πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε πως αναμένει από το σημερινό Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερον, είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα» ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη.

Σχετικά με το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι όλους «τους άγγιξε» η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί. Ωστόσο, επεσήμανε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ιταλία και στις ιταλικές Αρχές ότι θα διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο την κατάσταση και πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι μία ισχυρή χώρα που έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις εξελίξεις στην Ιταλία

Η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί κάθε είδους πολιτικό σοκ, εκτίμησε ο Μοσκοβισί.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ιταλία έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Όταν ρωτήθηκε αν η ιταλική πολιτική κρίση μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη κρίση στην Ευρωζώνη, ο Γάλλος επίτροπος απάντησε: «Έχω εμπιστοσύνη ότι δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους κρίση. Έχουμε τα μέσα για να αντισταθούμε σε οποιοδήποτε πολιτικό σοκ στην Ευρώπη».

Λίγο νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι «ήρεμοι» μετά το ιταλικό δημοψήφισμα, το οποίο ήταν ένα εσωτερικό ζήτημα, και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν λόγοι για το ξέσπασμα κρίσης στην Ευρωζώνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης