Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που προτιμά το Βερολίνο, το οποίο φοβάται άλλο ένα πλήγμα μετά το Brexit. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας LesEchos στο Βερολίνο, Thibaut Madelin, στη Γερμανία, η οποία θεωρεί τον εαυτό της νησίδα σταθερότητας, οι γαλλικές εκλογές προκαλούν φόβο παρόμοιο με την έκβαση αρχαίων ελληνικών τραγωδιών.

Η LesEchos εκτιμά ότι μετά το Brexit, την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ και την οριακή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, το Βερολίνο προσδοκά στο να μην βγουν ενισχυμένοι στον πρώτο γύρο της Κυριακής ούτε η Μαρίν Λεπέν, ούτε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» και ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» έχουν καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση αποδιοπομπαίο τράγο και στόχο την Αγγελα Μέρκελ. Η πρώτη για την πολιτική της για το άσυλο και ο δεύτερος για την οικονομική της πολιτική την οποία καταγγέλλει στο βιβλίο του « Η Ρέγκα του Μπίσμαρκ». Για τον ανταποκριτή της εφημερίδας, η παρουσία αυτών των δύο στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από ένας «εφιάλτης» για τον γαλλόφιλο υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτός όπως και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν κρύβουν την προτίμησή τους για τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ηγέτης του «Εμπρός» είναι άλλωστε το αγαπημένο παιδί στη Γερμανία η οποία πέρασε στα ψιλά ακόμα και τις πρόσφατες επικρίσεις του για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα.

«Είναι σοφό εκ μέρους του Μακρόν να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής του εκστρατείας», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα S?ddeutsche Zeitung.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη LesEchos, η υποστήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι απαραίτητα ένα καλό σημάδι. Όχι μόνο γιατί ο ισχυρός άνδρας του CDU φαντάζει σε ένα τμήμα του γαλλικού εκλογικού σώματος ως φόβητρο με εμμονή στη λιτότητα. Αλλά και επειδή ο τελευταίος ξένος ηγέτης που υποστήριξε –ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Ιταλία– δεν ωφελήθηκε πραγματικά…

Ωστόσο, στη Γερμανία ο φιλοευρωπαϊστής Μακρόν φαίνεται ως Μεσσίας ικανός να σώσει την άρρωστη Γαλλία με μεταρρυθμίσεις παρόμοιες με εκείνες του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και με μια υπερκομματική προσέγγιση στα πρότυπα του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του CDU και του SPD. Ο γερμανικός Τύπος όμως εμφανίζεται αρκετά κριτικός. Αυτά τα μάτια «μπορεί να λένε ψέματα», αναρωτιέται σοβαρά η «Die Zeit» δείχνοντας μια φωτογραφία στην οποία ο Μακρόν γυρίζει μία σελίδα.

Στο δημοσίευμά της η LesEchos εικάζει ότι εάν η γερμανική δημόσια γνώμη έχει εναποθέσει τόσες ελπίδες στον υποψήφιο του «Εμπρός», είναι διότι η υπόθεση Φρανσουά Φιγιόν αποτυπώνει πλήρως την εικόνα που έχει η Γερμανία για το γαλλικό πολιτικό σύστημα: ένα σύστημα παράλυτο και διαποτισμένο από μια αδίστακτη ανάπηρη ελίτ αποσυνδεδεμένη από τον πραγματικό κόσμο. «Προδομένα Ιδανικά» είναι ο τίτλος άρθρου της Seddeutsche Zeitung για την πραγματικότητα των αξιών της γαλλικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ενώ το Βερολίνο αναρωτιέται τι στάση να υιοθετήσει μετά τον πρώτο γύρο, η επικεφαλής ερευνήτρια του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής και Ασφάλειας (SWP) Ρόνγια Κέμπιν βλέπει ήδη προς το 2022, όπου αυτή τη φορά διακρίνει τον πραγματικό κίνδυνο να νικήσει το «Εθνικό Μέτωπο» της Λεπέν στον δεύτερο γύρο. «Εάν πέσει η Γαλλία, η Γερμανία θα βρεθεί μόνη της. Για να αποφευχθεί αυτό, το Βερολίνο θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρες οικονομικές και ιδεολογικές θυσίες», λέει η Κέμπιν.

Πηγή:LesEchos

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης