Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Παρίσι και λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τα γαλλικά Μέσα εξαπολύουν επίθεση στους κερδοσκόπους που επιδεινώνουν την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ευρώπη θέλει να σώσει την Ελλάδα από την πτώχευση, για να αποφευχθεί η μετάδοση του φαινομένου» γράφει η εφημερίδα Le Figaro.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κύριο άρθρο της, η Monde εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός, ότι «μόλις έναν χρόνο μετά τη διάσωση των τραπεζών με τη διάθεση κολοσσιαίων ποσών και στις δύο ακτές του Ατλαντικού – το 25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – τα υπερχρεωμένα κράτη δέχονται επίθεση από αυτά ακριβώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Η οικονομική εφημερίδα «Les Echos» σημειώνει ότι «η ελληνική κρίση απαιτεί από τους Ευρωπαίους να διορθώσουν επειγόντως τις ατέλειες στη ζώνη του ευρώ». Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι η Γερμανία επιβεβαιώνει «το στρατηγικό συμφέρον της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

«Αυτή η πραγματική ομηρία ενός ολόκληρου λαού και μιας δημοκρατίας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους κερδοσκόπους φαίνεται ότι δεν έχει άλλο σκοπό για την ενάρετη Ευρώπη, από το να πληρώνουν οι ίδιοι οι όμηροι!» γράφει η κομμουνιστική Humanite.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Liberation σημειώνει ότι «η ελληνική κρίση, η οποία αποτελεί δραματική προέκταση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αναταραχής που προκλήθηκε από τους κυνηγούς του τρελού χρήματος , δείχνει την ιστορική ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς έχουν επανειλημμένως απορρίψει το αίτημα της συγκρότησης μιας οικονομικής κυβέρνησης της Ευρώπης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης