Με την συγκέντρωση-εκδήλωση για την υποδοχή των ειρηνοδρόμων που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, τους ειρηνοδρόμους, ανθρώπους κάθε ηλικίας, που ξεκίνησαν το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα και βάδισαν στα χνάρια του Γρηγόρη Λαμπράκη ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που είχε ορίσει τη σημερινή μέρα ως Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, με σύνθημα: «Ο λαός να δώσει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας» με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό της ΕΕΔΥΕ με το σύνθημα «Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν οι βάσεις και τα ευρωΝΑΤΟικα στρατηγεία. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ενώ με τα δικά τους πανό συμμετείχαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα. Παραβρέθηκαν ακόμα οι Γιάννης Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, καθώς και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Σελέκος. Επίσης, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Λουίζα Ράζου, γραμματέας της ΚΟ Αττικής και Μάκης Παπαδόπουλος, καθώς και ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σταύρος Τάσσος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ΠΝ εα και ο Βασίλης Σταμούλης, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στην ομιλία του ο Σταύρος Τάσσος είπε, μεταξύ άλλων, ότι “συνεχίζουμε με κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που στρατιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο”.

Εξέφρασε την συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ΕΕΔΥΕ και του ελληνικού λαού στον Παλαιστινιακό λαό και κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “που κρατάει ακόμα στα συρτάρια την απόφαση της Βουλής για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και στην πράξη αναβαθμίζει την πολιτική – οικονομική – στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, που είναι ένας ακόμα μοχλός της ισραηλινής επιθετικότητας ενάντια στους Παλαιστίνιους”.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη στον, στον Κυπριακό λαό και τόνισε “απαιτούμε λύση που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς κατοχικούς στρατούς, ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, αντιτιθέμαστε σε κάθε είδους διχοτομικές λύσεις δύο κρατών, στη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου”.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Ροΐδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ραγδαία υλοποίηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών σχεδιασμών σε Ευρώπη, Μ, Ανατολή, Αφρική δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία, ότι στη Μεσόγειο έχει συσσωρευτεί μεγάλη δύναμη πυρός από όλους τους “μεγάλος παίκτες” και η περιοχή είναι πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί προσθέτοντας “σε αυτό το περιβάλλον “η ελληνική κυβέρνηση, μιλώντας για “γεωστρατηγική αναβάθμιση” ουσιαστικά προσπαθεί να αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας στα σχέδια -ακριβώς- των ιμπεριαλιστών και γι’ αυτό δεν παρέχει απλά βάσεις και κάθε λογής διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και σε κάθε άλλον πρόθυμο υποστηρικτή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αλλά μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια τεράστια βάση, παραδίδοντας στην ουσία την κυριαρχία στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ”.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό, ο Βασίλης Σταμούλης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιιμπεριαλιστική δράση του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του, πριν 20 χρόνια, στην δράση του ΠΑΜΕ εναντίον της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, σημείωσε πως το ΠΑΜΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ υπογράμμισε πως η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας είναι η άλλη όψη της έντασης της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με αγωνιστικά τραγούδια, από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης