Συνελήφθη στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας ο Κίριλ Ράσκοφ, ο αυτοαποκαλούμενος «Τσάρος των Ρομά», η ασυλία του οποίου προκάλεσε άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις και επεισόδια βίας στη χώρα, τις τελευταίες μέρες. Ο Ράσκοφ κατηγορείται για απειλή δολοφονίας και αντιμετωπίζει έξι χρόνια φυλάκισης, αν κριθεί ένοχος.

Η δολοφονία, την περασμένη Παρασκευή, του 19χρονου Άνγκελ Πέτροφ, ο οποίος παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από μικρό λεωφορείο, που οδηγούσαν Ρομά, συγγενείς του «Τσάρου Κίρο», οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες Βούλγαρων στο χωριό Κατούνιτσα. Ένας 16χρονος κάτοικος του χωριού, φίλος του θύματος, έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των επεισοδίων από καρδιακή ανεπάρκεια. Η ένταση κορυφώθηκε το Σάββατο το βράδυ, όταν οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας από το Πλόβντιβ, που είναι κοντά στο χωριό, έβαλαν φωτιά σε κατοικίες του Ράσκοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ το βράδυ της Δευτέρας και χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες βουλγαρικές πόλεις και στην πρωτεύουσα Σόφια. Ο «Τσάρος Κίρο» είχε καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα σε ποινή κάθειρξης 30 ετών, αλλά την περίοδο πριν από τις δημοκρατικές αλλαγές στη Βουλγαρία.

Τα τελευταία έξι χρόνια διεξάγεται έρευνα σε βάρος του για διάφορες παρανομίες – από την παραγωγή παράνομου αλκοόλ έως την παράνομη κτήση γης- αλλά του επιβλήθηκε πρόστιμο και μία φορά αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Οι κάτοικοι του χωριού Κατούνιτσα καταγγέλλουν ότι ο Ράσκοφ και η οικογένειά του προσπαθούν να ελέγξουν το χωριό και ότι τους εκφοβίζουν για να παραμένουν υπάκουοι.

Οι βουλγαρικές Αρχές, από την πλευρά τους, έχουν «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία του Ράσκοφ, σε βάρος του οποίου διεξάγεται έρευνα για φοροδιαφυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης