«Χαστούκι» στο ευρώ έδωσε σήμερα ο οίκος Fitch, κάνοντας δυναμική επανεμφάνιση. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπήκε η Ε.Κ.Τ., βάζοντάς της το μαχαίρι στον λαιμό, μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου για τα επιτόκια. Ο οίκος πίεσε την Ε.Κ.Τ. για μεγαλύτερη παρέμβαση, ώστε να αποφευχθεί μια «κατακλυσμική» κατάρρευση του ευρώ, εξέλιξη που οδήγησε σε απότομες ρευστοποιήσεις στις επενδύσεις ρίσκου.
Το ευρώ ακολούθησε βουτιά κάτω από το 1,2700 δολάριο, ενώ κατρακύλησε κάτω από τα 98,00 γιεν. Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε και η στερλίνα, με την ισοτιμία GBPUSD να «περνά» κάτω από το 1,5400. Η έκδηλη αποστροφή ρίσκου έδωσε ανάσες στο δολάριο, το οποίο είχε υποχωρήσει το προηγούμενο διήμερο, αν και οι ενδείξεις ήταν εμφανείς για επικείμενη αντιστροφή. «Το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Κ.Τ.» προειδοποίησε ο David Riley της Fitch, προτείνοντας την αγορά περισσότερων κρατικών ιταλικών ομολόγων.
Νωρίτερα, η Γερμανία άντλησε το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ από την πώληση 5ετών ομολόγων με χαμηλότερο επιτόκιο 0,9% σε σχέση με 1,1% προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας, ενώ η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,8 φορές, πάνω από το 2,1 την προηγούμενη φορά. Πάντως, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, η γερμανική οικονομία ενδεχομένως να βρίσκεται προ των πυλών της ύφεσης. Μπορεί σε ετήσια βάση το 2011, το ΑΕΠ να σημείωσε άνοδο 3% (αν και κάτω από το 3,7% το 2010), η εκτίμηση, όμως, για το δ’ τρίμηνο του 2011 δείχνει συρρίκνωση της οικονομίας κατά -0,25%. Ο μοχλός της γερμανικής ανάπτυξης, οι γερμανικές εξαγωγές, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Άλλωστε και το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές δεν θα στηρίξουν την οικονομία το 2012, με την οικονομία να ανεβάζει ρυθμούς από την άνοιξη και έπειτα.
Το δεύτερο σημαντικότερο προγραμματισμένο γεγονός της ημέρας είναι η συνάντηση της Angela Merkel με τον Mario Monti. Ο Ιταλός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για περισσότερη βοήθεια, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα λιτότητας θα πυροδοτήσουν αντιευρωπαϊκές διαμαρτυρίες, χωρίς ενδείξεις προόδου. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, με τη Fitch να προειδοποιεί, χθες, για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησής της.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία βάλλεται από τα περιφερειακά ελλείμματα, γεγονός που οδήγησε το έλλειμμα της χώρας στο 8% του ΑΕΠ. Οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το Bloomberg, η απόδοση των ομολόγων λήξης 2020 της Καταλονίας, της πλουσιότερης περιφέρειας της χώρας, άγγιξε το 9,738%, σε σχέση με 5,029% του αντίστοιχου κρατικού ομολόγου της Ισπανίας.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη