Μάλλον γαρ πεφόβημαι τας οικίας ημών αμαρτίας ή τας των εναντίον διανοίας.

(Θουκυδίδης –που δεν διδάσκεται πλέον στα σχολεία)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

— 

Τα Ηνωμένα Έθνη αποφάνθηκαν πως η Τουρκία εξοπλίζει τις δυνάμεις της Τρίπολης στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο του διεθνούς οργανισμού. 

Ε, και;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθώντας τις πρωινές εκπομπές «καλημέρα θλίψη» που εδώ και χρόνια ασχολούνταν αποκλειστικά με θέματα εφορία, επιδομάτων κλπ. Παρατήρησα όμως πλέον πως το έχουν γυρίσει σε πολεμική προετοιμασία.

Παρ΄όλο που η οικονομία της χώρας δεν κατόρθωσε να αναπτύξει αξιόλογη πολεμική βιομηχανία.

Το Ισραήλ, μικρότερη χώρα, ανέπτυξε αξιοθαύμαστη πολεμική βιομηχανία με τη συνεργασία μεγάλων δυνάμεων της Δύσης, αλλά με σημαντική επιστημονική και υλική προσφορά από την διασπορά των Εβραίων.

Το ίδιο απαιτείται και εδώ με την συνεργασία επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων για την προώθηση καλά οργανωμένου επενδυτικού σχεδίου καλά κοστολογημένου – χωρίς πλάγιες παρεκτροπές.

Με εμφανές πρόσχημα τον ελληνικό συναισθηματικό πατριωτισμό που αναμοχλεύει η κρατική προπαγάνδα με πρωτοπόρους τους δημαγωγούς, ακούγονται άκαιρες κραυγές, ανάλογες του «βυθίσατε το ’Χόρα’», κάποιας άλλης εποχής.

Πέρα από κάθε ηθική προσπαθούν να επιβάλλουν στους πολίτες την λογική της ωμής βίας ως μόνη διέξοδο στην προκλητικότητα του αυταρχικού σουλτάνου κακού γείτονα.

Όλα αυτά δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες με νηφαλιότητα δεν θα πρέπει να παρασυρθούν από τις πολεμοχαρείς κραυγές παραμένοντας προσηλωμένες στην αποστολή τους.

Παρ΄όλα αυτά έξι στους δέκα πολίτες «βλέπουν»  να έρχεται «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία.

Χωρίς να παραμερίζουν πως ενώ τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα (σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB) ως πρώτη προτεραιότητα μετά τα ελληνοτουρκικά έθεσαν την παράνομη μετανάστευση και την ανεργία.

Είναι ξεκάθαρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί την απομόνωση της Τουρκίας. 

Αυτές τις σύνθετες και αντιφατικές καταστάσεις αποτυπώνονται στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

 Αυτό τις καθιστά διστακτικές να επιβάλλουν αυστηρά αντίποινα στην Τουρκία, μαζί με τα μεγάλα επενδυτικά και άλλα οικονομικά συμφέροντά τους με την Άγκυρα.

Έτσι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμ;eνει πως «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». 

Η Τουρκία έχει σημασία όχι μόνο για το μέγεθός της, αλλά και ως προειδοποιητικό καμπανάκι για τις  πολιτικές δυνάμεων που διαμορφώνουν τον σημερινό κόσμο. 

Στην Άγκυρα δεν ξεχνούν πως η Τουρκία για αιώνες ήταν η έδρα μεγάλης αυτοκρατορίας. 

Σήμερα, ως κράτος των συνόρων, θέλει να αντιμετωπίσει τη βία που εξερράγη από την έκρηξη στην Συρία. 

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή όμως, δοκιμάζεται κατά πόσον η δημοκρατία μπορεί να συμφιλιωθεί με το πολιτικό Ισλάμ.

 Θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον δυτικό φιλελευθερισμό και τον αυταρχικό εθνικισμό όπως στην Ρωσία. 

Από πολιτική άποψη, αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω. 

 Δεν κατακρίνουμε πως είναι κακό να έχει ισχυρό πρόεδρο. 

Αλλά το νέο σύνταγμα της Τουρκίας πηγαίνει πολύ μακριά. Η χώρα καταλήγει να κυβερνάται πάλι από σουλτάνο του 21ου αιώνα που περιορίζεται ελάχιστα από το κοινοβούλιο. 

Και το χειρότερο: Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει νευρικά τις δοκιμές της Βόρειας Κορέας, τα δυτικά Μέσα αγνοούν ένα άλλο επικίνδυνο σημείο που βρίσκεται στην Τουρκία, όπου ένας ασταθής ηγέτης θα μπορούσε να αδράξει τις H-Bombs του ΝΑΤΟ. 

Καθώς οι σχέσεις του Ερντογάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη εξαντλούνται, η υπόθεση της απόσυρσης αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής από την χώρα του γίνεται όλο και πιο επείγουσα.

 “Είναι το χειρότερο δυνατό μέρος να κρατάτε πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο Joseph Cirincione, εμπειρογνώμονας στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και πρόεδρος του Ταμείου Ploughshares. 

 Αναφερόμενος στην πρόταση για  μετεγκατάσταση αμερικανικών οικογενειών από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, καθώς οι εντάσεις των ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν αυξηθεί, ζήτησε ρητορικά: “Δεν είναι ασφαλές για τους στρατιωτικούς μας συζύγους και παιδιά, αλλά είναι εντάξει για να υπάρχουν 50 βόμβες υδρογόνου εκεί”;

 Στη συνέντευξη στην φιλοκυβερνητική Haber, ο Cavusoglu ρωτήθηκε πώς η Άγκυρα θα απαντήσει σε ενδεχόμενες κυρώσεις από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και εάν θα μπορούσε να αναθεωρηθεί το καθεστώς της αμερικανικής βάσης στο Incirlik, κοντά στα συριακά σύνορα.

Ο Τούρκος υπουργός απάντησε ότι το καθεστώς των «Incirlik και Kurecik» θα μπορούσε να αναθεωρηθεί.

Οι φράσεις  του Τούρκου υπΕξ έγιναν αμέσως πρωτοσέλιδα. Αλλά παρατηρητές αναρωτιούνται αν θα μπορούσε η Άγκυρα να τολμήσει να κλείσει τη βάση Incirlik.

Η κατάσσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και οι εξελίξεις δεν είναι προβλέψιμες. 

Μας λείπει και η γυάλινη σφαίρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης