«Την απογοήτευση και την οργή των πολιτών» εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά την ομιλία του για την 34η επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Τριάντα τέσσερα χρόνια Δημοκρατικού Πολιτεύματος και η χώρα μας δοκιμάζεται ξανά, βυθισμένη, αυτή τη φορά, στη διαφθορά, άρα σε «βαθιά κρίση του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος… κρίση της δημοκρατίας». Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα έχει διαρραγεί από «τις αμαρτίες των λίγων ή των πολλών» που αντιμετωπίζουν την πολιτική «ως όχημα προσωπικού πλουτισμού, ως μέσο μιας παχυλής ζωής».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά για «ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», μιλά για «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΗ», μιλά για «ΠΑΡΑΚΜΗ», μιλά για μια δημοκρατία σε «ΚΕΝΟ» που αδυνατεί να δώσεις λύσεις για την Παιδεία, τη Φτώχεια, την Ανεργία, την Κοινωνική Ανισότητα, τον Αποκλεισμό, το Περιβάλλον.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την κατάσταση «επικίνδυνη», γιατί η αποστασιοποίηση της κοινής γνώμης από τα δημόσια πράγματα σημαίνει εκδήλωση ακραίων κοινωνικών φαινομένων.
Η ποιότητα της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν μας κάνει υπερήφανους.
Τα κόμματα έχουν υποχρέωση απέναντι στο λαό να λογοδοτήσουν.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά για «θεσμικές αλλαγές» κατά της διάβρωσης του ηθικού ιστού της χώρας, που θα αποκαταστήσουν τη σχέση του πολίτη με το πολιτικό σύστημα.
Η Ελλάδα δεν παράγει παρά διαφθορά.
Η ονομασία προέλευσης του εθνικού της προϊόντος έχει καταντήσει να είναι προϊόν διαφθοράς.
Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς.
Κατά τα άλλα, τιμήσαμε φέτος και πάλι όσους αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όσους «έχασαν την ευκολία της απάθειας απέναντι σε μια πραγματικότητα συντριπτική για τους πολλούς, αλλά ανυπόφορα οδυνηρή για τους λίγους», όσους δεν κέρδισαν τίποτα απ’ όσα εμείς σήμερα απολαμβάνουμε επιπόλαια, καταστρέφοντας το μέλλον.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε πολλές και σκληρές λέξεις για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αλλά ούτε μια φορά δεν χρησιμοποίησε της λέξη ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
Ας ελπίσουμε λοιπόν η λέξη μαζί με το περιεχόμενό της θα εξαλειφθεί…