Εμείς τώρα ως γείτονες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας θα πρέπει να νιώθουμε ενοχές επειδή με τη στάση μας πυροδοτήσαμε πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα; Επειδή τάχα δεν έγιναν δεκτοί οι Σκοπιανοί στο ΝΑΤΟ και οσονούπω στην Ε.Ε. (αν δεν επιλυθεί η διαφορά της σχετικά με την ονομασία), πιστεύετε ότι γι αυτό διαλύεται η Βουλή τους και πάνε σε πρόωρες εκλογές; Εντάξει μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένας ακόμη λόγος στις εσωτερικές τους πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά όχι και να παπαγαλίζουμε κι εμείς τα λόγια που βάζουν οι Αμερικάνοι φίλοι μας ότι ξαφνικά η Ελλάδα από δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στη ΝΑ Ευρώπη, στα Βαλκάνια, πάει να γίνει στυγνός εκβιαστής των γειτόνων της. Γιατί τη λέξη «εκβιασμός» χρησιμοποιεί από δω κι από κει ο Αντόνιο Μιλόσοσκι για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας: Η Ελλάδα μας εκβιάζει, λένε, κι αυτή είναι μια πολύ βαριά, προσβλητική, απαράδεκτη λέξη που αν ο νεαρός υπουργός Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας δεν είχε το Ο. Κ από την κυρία Κοντολίζα Ράις να το λανσάρει λίγο καιρό πριν από το Βουκουρέστι, απλώς, δεν θα το έλεγε ούτε θα το διέδιδε όπου σταθεί κι όπου βρεθεί στα διεθνή και τα διμερή παζάρια κάτω από την βαριά σκιά των εξελίξεων στο Κόσοβο και τον ενεργειακό ρόλο της Ρωσίας.
Υπό προθεσμία υπουργοί είναι φέτος και η κυρία Ράις και ο κύριος Μιλόσοσκι.
Η διαφορά είναι ότι στην αχανή Αμερική δυο είναι τα κόμματα ενώ στα μικρο- σκοπικά Σκόπια τα κόμματα που ερίζουν είναι πάμπολλα. Άραγε ποια δημοκρατία είναι πιο πολύ Δημοκρατία; Όταν ο αριθμός των κομμάτων εξουσίας είναι αντιστρόφως ανάλογος του μεγέθους και του πληθυσμού κάθε χώρας για να λειτουργήσει το δημοκρατικό ιδεώδες μια ντόπα όσο να’ ναι τη χρειάζεται.
Οι πιέσεις του αναπληρωτή βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Μάθιου Μπράιζα, που συζητά το Σκοπιανό με γνώμονα την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών της περιοχής μας με τη Ρωσία, είναι δηλωτικές του ποιος ασκεί εκβιασμό σε ποιον. Η FYROM σήμερα εξαρτάται ενεργειακά από την Σερβία και αύριο από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία. Άρα το θέμα δεν είναι πώς θα ονομάζεται για όλες τις χρήσεις, αλλά κυρίως πώς θα εξασφαλίσει ενέργεια για όλες τις χρήσεις. Κι αυτό η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση Μπους δεν μπορεί να της το λύσει όσο κι αν της χαϊδεύει τα αυτιά με το όνομα Μακεδονία.
Ποιος καλός αγωγός θα καλύψει τα Σκόπια;