Με μύθο του Αισώπου μοιάζει η επικείμενη συνάντηση  Ελλάδος – Τουρκίας  στις 7- 12-2023 στην  Αθήνα. Με άλλα λόγια ένα πρόβατο πηγαίνει να συζητήσει με έναν πεινασμένο λύκο για θέματα κοινά που τους αφορούν και διαφωνούν επ’ αυτών, ενώ υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης!!!

«Που πάμε, ωρέ, που πάμε», όπως θα έλεγε ο αείμνηστος ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και εξηγούμαι:

Τις τελευταίες ημέρες  ο Ταγίπ Ερντογάν (αυτός ουσιαστικά είναι η Τουρκία) προέβη σε δηλώσεις δια στόματος του Υπουργού του των Εξωτερικών, του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, μηδέ αυτού εξαιρουμένου, με τις οποίες καταπάτησε όλες τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει ως Έλληνες στα εθνικά μας θέματα.

Α) Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Β) Αποκαλεί προκλητικά τουρκική τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης

Γ) Αναφέρεται με νόημα στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της θεωρίας του περί συνόρων της καρδιάς του.

Δ) Ομιλεί για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο, όπως συμφέρει στην Τουρκία

Ε) Χαρακτηρίζει τη Χαμάς απελευθερωτική οργάνωση και δεν την καταδικάζει ως τρομοκρατική, όπως κάνει όλος ο Δυτικός Κόσμος.

Στ) Είναι υπέρ της συνεκμετάλλευσης  του υποθαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου που ανήκει στην Ελλάδα

Ζ) Ισχύει το Casus Belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης  με το οποίο απαγορεύει στην Ελλάδα την επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, όπως κάνουν όλα τα Κράτη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, και άλλα.

Δηλαδή τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από αυτήν τη συνάντηση; Εδώ στη Γερμανία πήγε ο  Ερντογάν και ντράπηκε και η ντροπή με αυτά που ξεστόμισε, μπροστά στον άφωνο Καγκελάριο της Γερμανίας,  συνδέοντας το Ολοκαύτωμα με τη συμπεριφορά της ευρωπαϊκής υπερδύναμης απέναντι στο Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προέρχεται από μία χώρα που υπήρξε κάποτε υπερδύναμη. Η εμπειρότατη τουρκική διπλωματία φαντάζει πανίσχυρη μπροστά στην ανίσχυρη ελληνική. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τελικά ο Ερντογάν είναι μεγάλος πολιτικός και ως τελευταίο παράδειγμα της ικανότητάς του είναι το ότι την τελευταία διετία παίζει σε δύο ταμπλό όπως λέει ο λαός, και με Ρωσία και με Αμερική και ξεγλιστράει σαν χέλι ανάμεσά τους.

Η απάντηση της Αθήνας – κατά την άποψή μου- πρέπει να είναι «ή ανασκευάζεις όλες αυτές τις δηλώσεις  ή δεν πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση».  Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να δείξει λίγο τσαγανό. Ο Τούρκος μόνο την ισχύ του γείτονα φοβάται και εκεί πρέπει να επενδύσουμε.

Πού είσαι Αντρέα για να τα δείς!

Γ.Ξ. Τροχόπουλος

22-11-2023

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης