Η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ προσελκύει την ευρύτερη προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην επιστήμη και τη λογοτεχνία για μια εβδομάδα. Κάθε φορά συζητούνται οι πιθανότητες, ενώ τοποθετούνται ακόμη και στοιχήματα σε πρακτορεία στοιχημάτων. Στη συνέχεια όλα ηρεμούν – μέχρι την επόμενη χρονιά. Για τη Ρωσία, τόσο εντός όσο και εκτός της επίσημης εξουσίας, αυτό συνοδεύεται μερικές φορές από νευρική προσμονή για το ποιος θα εκλεγεί αυτή τη φορά και πώς θα επηρεάσει την εσωτερική πολιτική ατζέντα.

Η ολοκλήρωση της εβδομάδας των Νόμπελ έδωσε στον κόσμο νέους βραβευθέντες με το διάσημο διεθνές βραβείο. Αυτή τη φορά, μεταξύ αυτών ήταν και ο σοβιετικής καταγωγής βραβευμένος με το βραβείο χημείας Alexey Ekimov. Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα έτη, δεν υπήρξαν βραβευθέντες υψηλού προφίλ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική ατζέντα στη Ρωσία. Σε αυτό το μάλλον ήρεμο πλαίσιο, δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον να θυμηθούμε τους προηγούμενους Ρώσους βραβευθέντες και, γενικά, τα σκαμπανεβάσματα της αντίληψης για το βραβείο Νόμπελ στην ΕΣΣΔ και τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την προ-σοβιετική, αυτοκρατορική περίοδο της ανάπτυξης της ρωσικής επιστήμης, ο Ιβάν Παβλόφ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας και ιατρικής το 1904 για το έργο του σχετικά με τη φυσιολογία της πέψης, το οποίο διεύρυνε και άλλαξε την κατανόηση ζωτικών πτυχών του θέματος αυτού. Το 1908, ο Ilya Mechnikov κέρδισε το βραβείο φυσιολογίας και ιατρικής για το έργο του σχετικά με την ανοσία. Το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1905 απονεμήθηκε στον Πολωνό Henryk Sienkiewicz, πολίτη τότε της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, για τα επικά του μυθιστορήματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της Επιτροπής Νόμπελ, στους υποψηφίους που τελικά δεν κέρδισαν το βραβείο κατά την προεπαναστατική περίοδο περιλαμβάνονταν ο Λέων Τολστόι, ο Ντμίτρι Μερεζκόφσκι, οι δικηγόροι Φιοντόρ Μάρτενς και Ιβάν Μπλιόχ, ο ιστορικός Μαξίμ Κοβαλέφσκι, ο υπουργός Σεργκέι Βίτε, ακόμη και ο ίδιος ο αυτοκράτορας Νικόλαος Β’.

Κατά την περίοδο μεταξύ των παγκόσμιων πολέμων, ο Ιβάν Μπουνίν έλαβε το Νόμπελ λογοτεχνίας ως Ρώσος εμιγκρέ το 1933, για την αυστηρή δεξιοτεχνία με την οποία ανέπτυξε τις παραδόσεις της κλασικής ρωσικής πεζογραφίας. Μεταξύ των Ρώσων εμιγκρέδων που δεν έλαβαν το βραβείο λογοτεχνίας, ο Μαξίμ Γκόρκι (ο οποίος έζησε εξόριστος κατά την πρώιμη σοβιετική περίοδο), ο Κονσταντίν Μπάλμοντ, ο Ιβάν Σμέλεφ, ο Μαρκ Aldanov, Nikolai Berdyaev, Boris Zaitsev, και πάλι Dmitry Merezhkovsky και ακόμη και ο στρατηγός Pyotr Krasnov ήταν υποψήφιοι. Το 1929, το 1933 και το 1935 ο Nicholas Roerich ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης. Το 1971, ο Simon Kuznets έγινε άλλος ένας μετανάστης που έλαβε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για την εμπειρικά τεκμηριωμένη ερμηνεία του σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη- το 1973 το βραβείο Οικονομικών απονεμήθηκε στον Wassily Leontief για την ανάπτυξη της μεθόδου εισροών-εκροών και για την εφαρμογή της σε οικονομικά προβλήματα- και το 1977, ο Ilya Prigogine κέρδισε το βραβείο Χημείας για το έργο του στη θερμοδυναμική των μη αναστρέψιμων διεργασιών, ιδίως για τη θεωρία των διαλυτικών δομών.

Η ιστορία της απονομής των βραβείων Νόμπελ σε Σοβιετικούς πολίτες είναι πολύ αμφιλεγόμενη. Από τη μία πλευρά, τα βραβεία για επιστημονικές προσπάθειες αντιμετωπίζονταν θετικά στη Σοβιετική Ένωση από επίσημη άποψη, ως απόδειξη του παγκόσμιου επιπέδου της σοβιετικής επιστήμης και των επιτευγμάτων της. Ο πρώτος σοβιετικός επιστήμονας που έλαβε το βραβείο Νόμπελ Χημείας ήταν ο Νικολάι Σεμένωφ το 1956, διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικής Φυσικής της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, για έρευνες στον τομέα του μηχανισμού των χημικών αντιδράσεων. Το 1958, το βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν οι Ιγκόρ Ταμ, Ίλια Φρανκ και Πάβελ Τσερένκοφ για την ανακάλυψη και ερμηνεία της ακτινοβολίας Τσερένκοφ. Το 1962, ο Λεβ Λαντάου έλαβε το βραβείο φυσικής για τις καινοτόμες θεωρίες του σχετικά με τη συμπυκνωμένη ύλη, ιδίως το υγρό ήλιο. Το 1964, το ίδιο βραβείο μοιράστηκαν οι Nikolai Basov και Alexander Prokhorov για τις θεμελιώδεις εργασίες τους στον τομέα της κβαντικής ηλεκτρονικής, οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία ταλαντωτών και ενισχυτών που βασίζονται στην αρχή λέιζερ-μασέρ. Το 1975, ο Λεονίντ Καντόροβιτς έγινε ένας από τους νικητές του βραβείου στα οικονομικά για τη συμβολή του στη θεωρία της βέλτιστης κατανομής των πόρων. Το 1978, μεταξύ των βραβευθέντων με το βραβείο φυσικής ήταν ο Πιοτρ Καπίτσα για τις θεμελιώδεις εφευρέσεις και ανακαλύψεις του στον τομέα της φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιστημονικών βραβείων για σοβιετικούς πολίτες έλαβε χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950, κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960, ή σχετιζόταν με εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο κατά την οποία το βραβείο απονεμήθηκε αργότερα στο χρόνο. Σε κάποιο βαθμό, αυτό αντανακλά την πραγματική χρονολογία των διεθνών επιτυχιών της σοβιετικής επιστήμης, οι οποίες, όπως αποδεικνύεται, συνέβησαν ακριβώς κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, καθώς βρισκόταν στο απόγειο των επιτευγμάτων της. Εν μέρει, η άνοδος αυτή ήταν ένα είδος παρενέργειας της εφαρμογής του σοβιετικού πυρηνικού προγράμματος (αρκετοί από τους νομπελίστες συμμετείχαν άμεσα σε αυτό). Εκείνη την εποχή, εκτός από την πυρηνική φυσική, η κυβερνητική προσοχή δόθηκε κατά προτεραιότητα σε συναφείς κλάδους της επιστήμης. Καθώς εκπληρώνονταν τα καθήκοντα της πυρηνικής πολιτικής, αποδείχθηκε ότι άλλοι κλάδοι της φυσικής και της χημείας μπήκαν σε μια “ήσυχη” κατάσταση “αναμονής” και δεν παρείχαν πλέον τόσο υψηλές δημιουργικές ανακαλύψεις που να αξίζουν ένα βραβείο Νόμπελ. Η περιβόητη “στασιμότητα” στο σοβιετικό κράτος και την κοινωνία κατά την εποχή Μπρέζνιεφ συνοδεύτηκε έτσι από στασιμότητα στην επιστήμη, παρ’ όλες τις αντιδράσεις του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και το γεγονός ότι η κρατική υποστήριξη και χρηματοδότηση δεν αποδυναμώθηκε καθόλου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ως αποτέλεσμα, οι σοβιετικοί επιστήμονες δεν μπόρεσαν στη συνέχεια να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο με την “απογείωση του Χρουστσόφ”, τουλάχιστον από την άποψη της επιτροπής Νόμπελ. Ωστόσο, μερικές φορές εδώ, στην εγχώρια βιβλιογραφία για την ιστορία της επιστήμης, μπορεί κανείς να βρει παράπονα ότι και τα επιστημονικά βραβεία Νόμπελ, λένε, έγιναν αντικείμενο πολιτικοποίησης κατά την ύστερη φάση του Ψυχρού Πολέμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα επιτεύγματα των σοβιετικών επιστημόνων (οι οποίοι ήταν πραγματικά σπουδαίοι) δεν έλαβαν αναγνώριση Νόμπελ. Ο χρόνος θα κρίνει αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα βρείτε τα ονόματα σοβιετικών επιστημόνων, των οποίων η δημιουργική ακμή συνέβη στη δεκαετία του 1970 ή του 1980, στους διάφορους καταλόγους εκείνων που δεν έλαβαν το βραβείο Νόμπελ, αλλά το άξιζαν απόλυτα.

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα, τα βραβεία Νόμπελ σε επιστημονικούς τομείς άρχισαν και πάλι να απονέμονται σε Ρώσους πολίτες και μετανάστες από την ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ορισμένα από αυτά απονεμήθηκαν σε παλαιότερους επιστήμονες για τα επιτεύγματά τους κατά τη σοβιετική περίοδο, τα οποία προήλθαν από την ίδια “απογείωση” της σοβιετικής φυσικής στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 2000, ο Zhores Alferov έγινε ένας από τους βραβευμένους με Νόμπελ Φυσικής για την ανάπτυξη των ετεροδομών ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται στα κυκλώματα υψηλής συχνότητας και στην οπτοηλεκτρονική. Το 2003, το βραβείο φυσικής έλαβαν οι Vitaly Ginzburg και Alexei Abrikosov, οι οποίοι είχαν ήδη φύγει για τις ΗΠΑ μέχρι τότε, για την πρωτοποριακή συμβολή τους στη θεωρία των υπεραγωγών και των υπερρευστών υγρών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Abrikosov, με φόντο την απονομή του βραβείου, Ο Abrikosov, με φόντο την απονομή του βραβείου, τόνισε επίμονα ότι δεν ήταν Ρώσος, αλλά Αμερικανός φυσικός. Προφανώς, τα ζητήματα της αλλαγής ταυτότητας και της άρνησης τόσο της μετασοβιετικής πραγματικότητας όσο και της δικής του σοβιετικής σχολής ήταν για εκείνον καίριας σημασίας.

Ένα πραγματικά νέο στάδιο στην απονομή των βραβείων Νόμπελ σε επιστημονικούς τομείς άρχισε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Συνδέθηκε με τις σύγχρονες ανακαλύψεις και όχι με την αναγνώριση των αρετών του παρελθόντος από τη σοβιετική εποχή. Υπάρχουν πολύ λίγα ρωσικά ονόματα εδώ, για να το θέσουμε ήπια. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα συνδέονται με μετανάστες από τη Ρωσία που πέτυχαν τα επιστημονικά τους αποτελέσματα στο εξωτερικό. Πρόκειται για τους νικητές του βραβείου Νόμπελ Φυσικής του 2010, τον Αντρέ Γκάιμ και τον Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, για τα καινοτόμα πειράματά τους στη μελέτη του δισδιάστατου υλικού γραφένιο, καθώς και για έναν από τους βραβευθέντες με το βραβείο Χημείας του 2023, τον Αλεξέι Εκίμοφ, για την ανακάλυψη και τη σύνθεση κβαντικών τελειών. Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σημερινό βραβείο στον Ekimov αποτελεί αξιολόγηση των επιτευγμάτων του τόσο κατά τη σοβιετική περίοδο όσο και μετά την επακόλουθη αναχώρησή του για τις ΗΠΑ. Σε κάποιο βαθμό, το βραβείο αυτό μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως βραβείο που απονεμήθηκε για ιστορικά επιτεύγματα στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα της νέας γενιάς επιστημόνων που εργάζονται στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των βραβευθέντων με Νόμπελ. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να αποφασίσει μόνος του αν γι’ αυτό φταίει η πολιτικοποίηση ή αν οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν στα εσωτερικά προβλήματα του κράτους και της κοινωνίας μας, τόσο στη γραφειοκρατικοποίηση της επιστήμης όσο και στην ακαδημαϊκή φαυλοκρατία, η οποία δεν επιτρέπει σε πολλούς πολλά υποσχόμενους νέους επιστήμονες να αναπτυχθούν.

Αυτή είναι η κατάσταση με τα επιστημονικά βραβεία. Μια εντελώς διαφορετική κατάσταση έχει αναπτυχθεί με την αντίληψη των βραβείων Νόμπελ Ειρήνης και Λογοτεχνίας στην ΕΣΣΔ και τη Ρωσία. Εδώ, τα ζητήματα της υποκειμενικότητας και της πολιτικοποίησης τέθηκαν ιδιαίτερα συχνά. Ωστόσο, και εδώ μπορεί να εντοπιστεί ένα πολύ σαφές όριο. Όταν τα βραβεία αυτά απονέμονταν σε ανθρώπους που, κατά τη στιγμή της απονομής τους, ήταν ευνοημένοι από το σύστημα ή ακόμη και στην κορυφή της εξουσίας (Σολόχοφ, Γκορμπατσόφ), δεν υπήρχαν προβλήματα με αυτά τα βραβεία Νόμπελ. Όταν το βραβείο απονεμήθηκε σε κάποιον άλλο, τότε τέθηκε το ζήτημα της πολιτικοποίησης. Μερικές φορές αυτό συνοδευόταν από μια ηχηρή και σκανδαλώδη εγχώρια εκστρατεία (Pasternak) ή ουσιαστικά περιβαλλόταν από ένα πέπλο επίσημης σιωπής στο εσωτερικό της χώρας (Solzhenitsyn, Sakharov, Memorial*), ή συνοδευόταν από σαρκασμό του στυλ “Σας ευχαριστούμε που δεν επιλέξατε τον Navalny**” (Muratov*). Έτσι, ο δείκτης “φίλος ή εχθρός” λειτούργησε πολύ καθαρά εδώ.

Τα αρχεία της Επιτροπής Νόμπελ, που αποχαρακτηρίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, περιέχουν πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τους σοβιετικούς υποψηφίους. Έτσι, μεταξύ άλλων, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Μαξίμ Λιτβίνοφ ήταν υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης το 1945 και το 1946 και 1947 η Αλεξάνδρα Κολλοντάι, το 1948 πάλι ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Βιάτσεσλαβ Μολότοφ. Κανείς τους όμως δεν κατάφερε να το πάρει. Ως αποτέλεσμα, το 1949 η ΕΣΣΔ αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της διεθνές βραβείο: το Βραβείο Στάλιν “Για την ενίσχυση της ειρήνης μεταξύ των εθνών”, το οποίο το 1956 μετονομάστηκε σε Βραβείο Λένιν. Το βραβείο αυτό τοποθετήθηκε εν μέρει ως σοβιετική εναλλακτική λύση στο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Κάθε χρόνο, αρκετοί άνθρωποι από τους αγωνιστές της ειρήνης και κατά του ιμπεριαλισμού με τη σοβιετική έννοια γίνονταν οι βραβευθέντες του.

Όσον αφορά το Νόμπελ Ειρήνης, μεταξύ των σοβιετικών πολιτών το έλαβε ο Αντρέι Σαχάρωφ το 1975, για την ατρόμητη υποστήριξή του στις θεμελιώδεις αρχές της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων και τον θαρραλέο αγώνα του ενάντια στην κατάχρηση της εξουσίας και σε κάθε μορφή καταπίεσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το 1990 απονεμήθηκε στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε αναγνώριση του ηγετικού του ρόλου στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ζωή της διεθνούς κοινότητας.

Εξετάζοντας τον κατάλογο των βραβευθέντων με Νόμπελ Ειρήνης, μπορεί να σημειωθεί ότι η απονομή του στον Αντρέι Σαχάρωφ το 1975 αποτέλεσε το πρώτο παράδειγμα βράβευσης αντιφρονούντα από μη δυτική χώρα. Το βραβείο αυτό αποτέλεσε ένα είδος προηγούμενου για περαιτέρω βραβεύσεις αντιπολιτευόμενων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από μη δυτικές χώρες στο μέλλον. Στην πρόσφατη μετασοβιετική ιστορία, το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Ντμίτρι Μουράτοφ το 2021 και το Μνημόνιο το 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε σε βραβευθέντες από την ίδια χώρα για δύο συνεχόμενα έτη, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο τις τελευταίες δεκαετίες.

Όσον αφορά το βραβείο λογοτεχνίας, μεταξύ των σοβιετικών πολιτών της δεκαετίας του 1930, ο Μαξίμ Γκόρκι συνέχισε να είναι υποψήφιος για αυτό μετά την επιστροφή του από τη μετανάστευση στην ΕΣΣΔ, αλλά χωρίς επιτυχία. Ο Μπόρις Πάστερνακ προτάθηκε για πρώτη φορά για το βραβείο Νόμπελ το 1946, ενώ ακολούθησαν υποψηφιότητες το 1947-50 και το 1957. Ο Mikhail Sholokhov, με τη σειρά του, προτάθηκε για πρώτη φορά το 1948 και στη συνέχεια το 1949-50, το 1955-56, το 1958 και το 1961-64. Το 1949 και το 1950 προτάθηκε ο Λεονίντ Λεόνοφ. Το 1963 – Evgeny Yevtushenko, το 1965-66 – Anna Akhmatova, το 1965-68 – Konstantin Paustovsky, το 1968 Konstantin Fedin, καθώς και οι Ουκρανοί συγγραφείς Pavlo Tychyna (1967), Ivan Drach (1967 και 1969), Lina Kostenko (1967) και Nikolai Bazhan (1971), και το 1968-70 Friedebert Tuglas από την Εσθονία. Ως αποτέλεσμα, ο Μπόρις Πάστερνακ έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1958 – για τα σημαντικά επιτεύγματα στη σύγχρονη λυρική ποίηση, καθώς και για τη συνέχιση των παραδόσεων του μεγάλου ρωσικού επικού μυθιστορήματος. Ο Παστερνάκ αρνήθηκε το βραβείο κάτω από πίεση. Το 1965, το βραβείο απονεμήθηκε στον Μιχαήλ Σολόχοφ για την καλλιτεχνική δύναμη και ακεραιότητα του έπους του για τους Κοζάκους του Ντον σε μια καμπή για τη Ρωσία. Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν προτάθηκε για πρώτη φορά για το βραβείο Νόμπελ το 1969 και το έλαβε την επόμενη χρονιά -το 1970- για την ηθική δύναμη με την οποία ακολούθησε τις αναλλοίωτες παραδόσεις της ρωσικής λογοτεχνίας. Το 1987, ο Γιόζεφ Μπρόντσκι έγινε νομπελίστας για την ολοκληρωμένη δημιουργικότητά του, διαποτισμένη από τη διαύγεια της σκέψης και το πάθος της ποίησης.

Γενικά, η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ προσελκύει για μια εβδομάδα την ευρύτερη προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην επιστήμη και τη λογοτεχνία. Κάθε φορά συζητούνται οι πιθανότητες, ενώ τοποθετούνται ακόμη και στοιχήματα σε πρακτορεία στοιχημάτων. Στη συνέχεια όλα ηρεμούν – μέχρι την επόμενη χρονιά. Για τη Ρωσία, τόσο εντός όσο και εκτός της επίσημης εξουσίας, αυτό συνοδεύεται μερικές φορές από νευρική προσμονή για το ποιος θα εκλεγεί αυτή τη φορά και πώς θα επηρεάσει την εσωτερική πολιτική ατζέντα. Λόγω των προαναφερθέντων λόγων, δεν υπάρχει μεγάλη ελπίδα να περιμένουμε βραβεία σε επιστήμονες που εργάζονται στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία, και για το Βραβείο Ειρήνης, η “ρωσική ποσόστωση” έχει καλυφθεί προς το παρόν, εκτός αν συμβεί ξανά κάποιο είδος “μαύρου κύκνου”. Απομένει μόνο το Βραβείο Λογοτεχνίας. Θα το παρακολουθήσουμε την επόμενη χρονιά.

*Δηλωμένοι ξένοι πράκτορες στη Ρωσία

** Ο Αλεξέι Ναβάλνι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ατόμων “με πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή τους σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες ή τρομοκρατία”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης