Του Λουκά Παπαλάμπρου

Αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινούσε στην Κρήτη η πανευρωπαϊκή παρουσίαση της καινούριας Octavia, με εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να φιλοξενούνται στο ελληνικό νησί. 

Λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19, η εκδήλωση ακυρώθηκε, κι έτσι η πρώτη οδηγική επαφή για τους εκπροσώπους του ειδικού Τύπου, θα καθυστερήσει. Μπορεί λοιπόν να μην είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να οδηγήσουμε το αυτοκίνητο – το zougla.gr ήταν καλεσμένο στην παρουσίαση – ωστόσο, γνωρίζουμε και σας παραθέτουμε τις βασικές προδιαγραφές της τέταρτης γενιάς του best seller μοντέλου της Skoda. 

Η νέα Octavia είναι μεγαλύτερη, πιο πρακτική, πιο συνδεδεμένη και πιο προηγμένη τεχνολογικά. Θα προσφέρεται σε αμαξώματα Grand Coupe και Sportwagon, με το πορτμπαγκάζ του πρώτου να έχει όγκο 600 λίτρων και του δεύτερου 640 λτ. Αμφότερα διακρίνονται για τον δυναμικό σχεδιασμό, τα εντυπωσιακά χρώματα (Crystal Black, Lava Blue και Titan Blue), το κομψό στιλιστικό πακέτο Dynamic και τον πλούσιο εξοπλισμό.  

Στο εσωτερικό ο πήχης έχει ανέβει ψηλά, με τους Τσέχους να δημιουργούν ένα σαλόνι που συνδυάζει τους χώρους με τη λειτουργικότητα, τα υλικά υψηλής ποιότητας, τις έξυπνες λεπτομέρειες και τα καινοτόμα συστήματα συνδεσιμότητας και υποβοήθησης του οδηγού, όπως τα: Collision Avoidance Assist, Turn Assist, Exit Warning, Local Traffic Warning, Area View, Side Assist, Predictive Cruise Control, Adaptive Lane Assist, Traffic Jam Assist και Emergency Assis.

Φυσικά δεν λείπει ο ατμοσφαιρικός φωτισμός 30 αποχρώσεων, το Virtual Cockpit 10.25 ιντσών και η μεγάλη οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα, οι πέντε θύρες USB-C, η επαγωγική φόρτιση του smartphone και οι θήκες για κινητά τηλέφωνα στα πίσω καθίσματα.

Προαιρετικά και για πρώτη φορά διατίθενται τα καθίσματα Ergo με λειτουργία μασάζ και αερισμού, το νέας γενιάς head-up display που προβάλλει πληροφορίες για την ταχύτητα, την πλοήγηση, τα σήματα κυκλοφορίας και τα συστήματα υποβοήθησης στο παρμπρίζ. 

Για την κίνηση φροντίζουν οι γνωστοί κινητήρες βενζίνης 1.0 και 1.5 TSI απόδοσης 110 και 150 ίππων – διαθέτουν ήπια υβριδική τεχνολογία όταν είναι εξοπλισμένες με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DSG – ο δίλιτρος TDI, η έκδοση φυσικού αερίου G-TEC και η plug-in υβριδική Octavia iV με τους 204 ίππους και την ηλεκτρική αυτονομία 60 χιλιομέτρων. 

Η νέα Skoda Octavia αναμένεται στην ελληνική αγορά πριν το καλοκαίρι.