Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η εταιρία ABB Robotics δημιούργησε μία νέα τεχνολογία με την ονομασία Pixel Paint, η οποία είναι σε θέση να ζωγραφίσει πάνω σε ένα αυτοκίνητο, ό,τι επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του, σε μόλις 30 λεπτά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αποδείξει την ακρίβεια και την ταχύτητα του μηχανήματος, η εταιρία ζήτησε από καλλιτέχνες να δημιουργήσουν δύο διαφορετικές εικόνες ( η κάθε μία με την δικιά της δυσκολία), ώστε μετά το ρομπότ βαφής, να τις αποτυπώσει στο αυτοκίνητο. 

Παρά την περίπλοκη φύση και των δύο «κομματιών», το σύστημα της ABB μπόρεσε να τα αναδημιουργήσει, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, σε λιγότερο από 30 λεπτά το καθένα. Αυτό οφείλεται στα 1.000 ακροφύσια στην κεφαλή του εκτυπωτή που μπορούν να εφαρμόσουν χρώμα τόσο κοντά στην επιφάνεια του οχήματος ώστε να μην υπάρχει υπερβολικός ψεκασμός και να μην χάνεται μπογιά στον αέρα. Μάλιστα η τεχνική είναι τόσο καλή που εξοικονομεί έως και 60% υλικ συγκριτικά με άλλες τεχνικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η BMW, η οποία εισήγαγε παρόμοια τεχνολογία στο βαφείο της στα τέλη του 2021, είπε τότε η τεχνολογία βαφής ακριβείας της θα της επέτρεπε να εξοικονομήσει έως και 6.000 μεγαβατώρες ενέργειας ετησίως και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του βαφείου κατά σχεδόν 2.000 τόνους.

«Η τεχνολογία PixelPaint της ABB είναι κάτι περισσότερο από μια εξέλιξη – είναι μια επανάσταση», δήλωσε ο Sami Atiya, πρόεδρος του τμήματος Robotics and Discrete Automation της ABB. «Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς ο ρομποτικός αυτοματισμός μπορεί όχι μόνο να ανοίξει το δρόμο για πιο βιώσιμη κατασκευή, αλλά να αναπαράγει έργα τέχνης πάνω σε οχήματα, δίνοντας μία νέα νότα σε κάθε όχημα».

Εσείς τί θα επιλέγατε για το δικό σας όχημα;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης