Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Είναι από τα γεγονότα που πριν μία δεκαετία θα τα αναφέραμε ως πρωταπριλιάτικο αστείο, όμως η τεχνολογία τα έχει μετατρέψει όλα σε πραγματικότητα. Το περίεργο συμβάν έλαβε χώρα στις 29 Δεκεμβρίου 2022 στον αυτοκινητόδρομο Autobahn της Γερμανίας, όταν η αστυνομία καταδίωκε επί 15 λεπτά ένα Tesla το οποίο κινούταν με το autopilot όσο ο οδηγός του κοιμόταν ανενόχλητος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου «Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο οδηγός τους Tesla ήταν ξαπλωμένος στο κάθισμα με τα μάτια του κλειστά και τα χέρια του μακριά από το τιμόνι. Αυτό ενίσχυσε την υποψία ότι είχε αφήσει τον έλεγχο στον αυτόματο πιλότο και είχε αποκοιμηθεί. Μετά από περίπου 15 λεπτά, ο άνδρας τελικά ξύπνησε και ακολούθησε τις οδηγίες της αστυνομίας».

Η αστυνομία προσπαθούσε για αρκετή ώρα να τον ξυπνήσει με κόρνες και σειρήνες, όμως εκείνος είχε ενεργοποιήσει τον αυτόματο πιλότο με σταθερή ταχύτητα 110χλμ./ώρα ενώ μάλιστα είχε δημιουργήσει και ένα αντίβαρο για το τιμόνι το οποίο αντικαθιστούσε τα χέρια του (για να μπει σε λειτουργία το autopilot, το σύστημα πρέπει να αναγνωρίζει το βάρος των χεριών του οδηγού στο τιμόνι).

Προς το παρόν, ο οδηγός έχει χάσει την άδειά του έως ότου η αστυνομία ολοκληρώσει την έρευνα για το ποινικό αδίκημα της διακινδύνευσης της οδικής κυκλοφορίας. Στο μεταξύ, τα επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά του Autopilot σίγουρα θα συνεχιστούν. Ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα είναι εγγενώς ανασφαλές επειδή μπορεί να εξαπατηθεί (όπως φαίνεται να συνέβη σε αυτήν την περίπτωση), άλλοι θα πουν ότι ο ύπνος στο τιμόνι σε άλλο όχημα πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εσείς τί πιστεύετε;
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης