Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Φαίνεται πως ερευνητές του πανεπιστημίου M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) προχώρησαν σε μία σπουδαία ανακάλυψη που θα αλλάξει το μέλλον της αποθήκευσης και χρήσης ενέργειας. Ειδικά τώρα που όλα θα είναι με ρεύμα, αυτή η πατέντα φαίνεται πως ανοίγει νέους ορίζοντες σε συνδυασμό με τις Α.Π.Ε. και τα EV οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τί κατάφεραν λοιπόν; Να δημιουργήσουν ένα οικονομικό είδος τσιμέντου το οποίο μπορεί να λειτουργεί σαν μπαταρία και να αποθηκεύει ενέργεια. Δρόμοι και σπίτια, θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια σε τεράστιες ποσότητες.

Για να φτάσουν σε αυτή την ανακάλυψη και να την κάνουν προσιτή και οικονομική, οι ερευνητές συνδύασαν την αιθάλη (υλικό που χρησιμοποιείται ήδη ως χρωστική ουσία) με το νερό και πλέον το σκυρόδεμα έχοντας μέσα του ηλεκτρολύτη από κάλιο και νερό (αγώγιμα σύρματα ενσωματωμένα), μπορεί να αποθηκεύει με αρκετά μεγάλη αποτελεσματικότητα, ηλεκτρικά φορτία.

Ως τώρα, η ομάδα έχει κατασκευάσει μόνο έναν υπερπυκνωτή μεγέθους κουμπιού που μπορεί να τροφοδοτήσει ένα φως LED. Ωστόσο, προβλέπει ότι ένα μπλοκ από σκυρόδεμα με νανοάνθρακα θα μπορούσε να αποθηκεύσει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει το σπίτι σε μια ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα προσθέτει ότι το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή δρόμων. Σε αυτό το σενάριο, ηλιακοί συλλέκτες κατά μήκος του δρόμου θα μπορούσαν να παράγουν ρεύμα το οποίο θα αποθηκεύεται στο τσιμέντο του δρόμου. Με την επαγωγική τεχνολογία που προστίθεται σε αυτό, θα μπορούσε να φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν κινήσει.

Παρόλο που υπάρχουν κάποιοι συμβιβασμοί όσον αφορά την αντοχή, οι ερευνητές λένε ότι απαιτείται ένα αρκετά μικρό ποσοστό αιθάλης ώστε το σκυρόδεμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μπαταρία στα περισσότερα έργα όπου ήδη χρησιμοποιείται σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης