Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Εάν έχετε παρακολουθήσει τις πασίγνωστες ταινίες Fast & Furious, θα έχετε αναρωτηθεί και εσείς, πόσες φορές αλλάζουν ταχύτητα οι πρωταγωνιστές. Μάλιστα στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και χιουμοριστικές εικόνες που σατιρίζουν το υποτιθέμενο κιβώτιο των αυτοκινήτων της ταινίας, όπως αυτή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται όμως πως τελικά η πραγματικότητα ξεπερνά όντως τη φαντασία, καθώς η Toyota ετοιμάζει χειροκίνητο κιβώτιο για τα ηλεκτρικά sport οχήματα της, και σύμφωνα με τα σχέδια της, μπορεί να έχει μέχρι και 14 σχέσεις.

Μια αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας από την αυτοκινητοβιομηχανία που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, υποστηρίζει ότι τεχνικά δεν υπάρχει όριο στο πόσες σχέσεις μπορεί να έχει ένα τέτοιο κιβώτιο. Οι εικόνες που δημοσιεύονται παράλληλα με το τεχνικό έγγραφο δείχνουν έως και 14 ταχύτητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς λειτουργεί αυτό στην πραγματικότητα;

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναλύει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα θετικά και αρνητικά ενός τέτοιου συστήματος. Με λίγα λόγια “ο οδηγός  θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πόσες σχέσεις θα θέλει να χρησιμοποιεί κάθε φορά, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του”.

 

Για να είμαστε πιο σαφείς, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν περιγράφει κάποιο είδος ηλεκτρομηχανικού συστήματος. Αντ’ αυτού, θα υπάρχει ένας σταθερός αριθμός πραγματικών σχέσεων- πιθανότατα έξι. Η επιλογή μιας ταχύτητας γίνεται ακριβώς όπως σε ένα κανονικό χειροκίνητο κιβώτιο, ωστόσο ο μοχλός μπορεί να επιστρέψει στην ουδέτερη θέση μετά τη χρήση του. Στη συνέχεια, καθώς ο οδηγός περνάει από τις ταχύτητες, το εικονικό μοτίβο αλλάζει στο επόμενο σετ “σχέσεων”. Έτσι, εάν υπάρχει ένα μοτίβο έξι ταχυτήτων και έχει επιλεγεί η έκτη, μια οθόνη θα αλλάξει τις διαθέσιμες σχέσεις καλώντας τον οδηγό να ανέβει στην έβδομη και όλες τις σχέσεις μέχρι και 14. Αντίστοιχη λειτουργία θα υπάρχει και για το κατέβασμα.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης