Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ο όμιλος Stellantis ανακοίνωσε πως ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα για μετατροπές των πετρελαιοκίνητων επαγγελματικών van σε ηλεκτρικά, με κόστος κάτω από 20.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό επιδοτείται σε ποσοστό 40% από την κυβέρνηση της Γαλλίας με μοναδική προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης να το οδηγήσει για ακόμα ένα χρόνο ή για τουλάχιστον 6.000χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εν λόγω φορτηγά είναι τα Peugeot Expert, Citroen Jumpy και Opel Vivaro, αν και σχεδόν σίγουρα θα προστεθούν και τα Fiat Scudo και Toyota PoAce.

Η μετατροπή θα κοστίζει λιγότερο από 20.000 ευρώ ανά φορτηγάκι και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις κατασκευής της Stellantis. Τα φορτηγά θα ανταλλάξουν τον τετρακύλινδρο κινητήρα ντίζελ 2,0 λίτρων BlueHDi με ένα καθαρότερο πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης (το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα).

Ο Xavier Peugeot, επικεφαλής της επιχειρησιακής μονάδας φορτηγών της Stellantis, δήλωσε στο Autonews Europe ότι στόχος του έργου μετατροπής EV είναι να καταστήσει τα φορτηγά με μηδενικές εκπομπές πιο προσιτά στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν επιθυμούν να επενδύσουν σε ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο. Αντίστοιχη ενέργεια φαίνεται πως ετοιμάζει και η Renault, για μετατροπές diesel επαγγελματικών οχημάτων σε ηλεκτρικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο η Stellantis όσο και η Renault ελπίζουν να επωφεληθούν από τις μετατροπές, στοχεύοντας σε ετήσια έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα με τις μετατροπές, θα “τρέξουν” προγράμματα για ανακυκλώσεις μπαταριών και επαναχρησιμοποίηση υλικών από οχήματα που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης