Μια νέα τεχνολογία που αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας του μοτοσικλετιστή κατά το φρενάρισμα, παρουσίασε η BMW Motorrad.

Το σύστημα ονομάζεται dynamic brake light και ουσιαστικά είναι μια λειτουργία που έχει ως στόχο να προειδοποιεί άμεσα τους οδηγούς των οχημάτων που ακολουθούν, όταν ο αναβάτης της μοτοσικλέτας φρενάρει απότομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεχνολογική αυτή εφαρμογή είναι απλή και αποτελεσματική. Λειτουργεί σε δύο στάδια, ανάλογα την ταχύτητα της μοτοσικλέτας. Το πρώτο αφορά το φρενάρισμα με ταχύτητες πάνω από τα 50 χλμ./ώρα. Αν ο αναβάτης πατήσει απότομα το φρένο ή ενεργοποιηθεί το ABS, το πίσω φως αναβοσβήνει με συχνότητα 5 Hz, δηλαδή πέντε φορές το δευτερόλεπτο, ώστε να γίνει αντιληπτό από τους υπόλοιπους οδηγούς.

Όταν η ταχύτητα της μοτοσικλέτας πλησιάζει τα 14 χλμ./ώρα, αυτόματα ανάβουν τα alarm σε δεύτερη φάση και, παραμένουν σε λειτουργία έως ότου ο αναβάτης επιταχύνει πάνω από τα 20 χλμ./ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα θα λανσαριστεί το 2016 και θα αποτελεί μέρος του έξτρα εξοπλισμού στα μοντέλα R 1200 GS, R 1200 GS Adventure και S 1000 XR, που φέρουν το προαιρετικό ABS Pro. Οι μεγαλύτερες και πιο πολυτελείς μοτοσικλέτες, K 1600 GT, GTL και GTL Exclusive θα το έχουν ως στάνταρ, μαζί με το ηλεκτρονικό πακέτο ηλεκτρονικό πακέτο Ride Modes Pro.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης