Πριν από 50 χρόνια, η Yamaha παρουσίασε τα πρώτα μοντέλα της σειράς αγωνιστικών motocross παραγωγής YZ και  την ίδια χρονιά κατέκτησε το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross με την εργοστασιακή YZM250 και οδηγό τον Hakan Andersson.

Το 1973 ήταν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την Yamaha στους αγώνες motocross και σε αυτά τα 50 χρόνια η εταιρία έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο καινοτόμα και ανταγωνιστικά εργοστάσια αρχικά με τα δίχρονα YZ και στη συνέχεια με την πρωτοποριακή σειρά των τετράχρονων YZ F παράλληλα με τη σειρά YZ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να τιμήσει τα 50 χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων μοντέλων ΥΖ στον κόσμο των αγώνων motocross, η γκάμα του 2024 θα περιλαμβάνει ειδικές εκδόσεις 50th  Anniversary των τετράχρονων YZ250F, YZ450F και των δίχρονων YZ250 και YZ125. 

Οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες 50th Anniversary θα είναι σε αγωνιστικό λευκό χρώμα, με μωβ σέλα, μαύρους τροχούς και μωβ/ροζ γραφικά σε ρετρό στυλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρωματισμός συνδυασμός των εκδόσεων 50th Anniversary είναι εμπνευσμένος από τα τολμηρά χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στις YZ250 και YZ125 στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η οποία ήταν μια μεταβατική περίοδος για τις μοτοσυκλέτες motocross της Yamaha που σύντομα επρόκειτο να καλωσορίσουν την άφιξη της πρώτης 4-χρονής YZ. Η αρχή της νέας εποχής έγινε το 1998 και σηματοδοτήθηκε από τη χρήση του μπλε χρώματος (Yamaha Blue) σε όλα τα μοντέλα Off Road Competition του εργοστασίου.

Νέας γενιάς YZ250F – Ελαφρύτερη, πιο δυναμική και εξελιγμένη. 

Για το 2024, η YZ250F, έχει ένα ολοκαίνουριο πλαίσιο που βασίζεται στο πλαίσιο της YZ450F. Η μοτοσυκλέτα χαρακτηρίζεται από τις πολύ μικρές διαστάσεις, την αυξημένη ισχύ στις μεσαίες και τις υψηλές στροφές και τις βελτιωμένες λειτουργίες ρύθμισης μέσω της νέας εφαρμογής Power Tuner. Διατηρώντας τα πλεονεκτήματα του υπάρχοντος μοντέλου, η YZ250F του 2024 έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ευκολότερη, ταχύτερη και πιο ομαλή οδήγηση.

Το ολοκαίνουριο πλαίσιο αλουμινίου προσφέρει ελαφρύτερο και ευκολότερο χειρισμό, καθώς και καλύτερη πληροφόρηση, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναβάτη, να πιέζει περισσότερο και να αξιοποιεί καλύτερα τη ροπή της YZ250F στις χαμηλές και μεσαίες στροφές.

Κύρια βελτίωση στο νέο ελαφρύ πλαίσιο είναι η μετατόπιση της κεντρικής δοκού χαμηλότερα κατά 15 χιλ. που συγκεντρώνει τις μάζες στο κέντρο και παρέχει ευελιξία και πιο γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης.

Η ολοκαίνουρια εξωτερική σχεδίαση δίνει έμφαση στη νέα σέλα, η οποία δεν διαθέτει ραφή και είναι κατά 6 χιλ. στενότερη και πιο επίπεδη. Το μικρών διαστάσεων νέας σχεδίασης μπροστινό φτερό παρέχει καλύτερη ροή αέρα στα ψυγεία και συμβάλει στη βελτίωση της ψύξης.

Μικρές, αλλά σημαντικές βελτιώσεις έγιναν και στην εργονομία της YZ250F, με αλλαγές στη γεωμετρία του τριγώνου της θέσης οδήγησης. Η νέα πιο στενή και επίπεδη σέλα είναι κατά 5 χιλ. ψηλότερη, ενώ τα μαρσπιέ έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα κατά 5 χιλ. Η συνολική αύξηση κατά 10 χιλ. παρέχει μια πιο ευέλικτη θέση για τα πόδια του αναβάτη. Η θέση του τιμονιού έχει έρθει πιο κοντά στον αναβάτη. Μαζί με τη νέα θέση της σέλας και των μαρσπιέ, παρέχει βελτιωμένη εργονομία και αυξημένο έλεγχο και επιτρέπει στον αναβάτη, να βελτιστοποιήσει την αυξημένη ευελιξία του νέου πλαισίου.

Για το 2024, το πιρούνι και το μονό αμορτισέρ της YZ250F νέας γενιάς, έχουν αναθεωρημένες ρυθμίσεις απόσβεσης εμπρός και πίσω για βελτιωμένη απορρόφηση κραδασμών και πρόσφυση.

Το νέο φιλτροκούτι με αεραγωγούς στο πίσω μέρος και στα πλαϊνά καπάκια οι οποίοι διοχετεύουν φρέσκο αέρα και άλλες αλλαγές συμβάλουν στην αυξημένη απόδοση στις μεσαίες και τις υψηλές στροφές και στα χαρακτηριστικά υπερστροφής του 4-χρονου κινητήρα 250 κ.εκ. με την ανεστραμμένη κυλινδροκεφαλή.

Η νέα ECU διαθέτει ενημερωμένη χαρτογράφηση καυσίμου και ανάφλεξης, η οποία έχει σχεδιαστεί για καλύτερη αξιοποίηση της αυξημένης απόδοσης που παρείχαν οι διάφορες αλλαγές που έχουν γίνει στον κινητήρα. 

Άλλες αλλαγές που έχει δεχθεί ο κινητήρας είναι: Nέα χαμηλής τριβής καδένα εκκεντροφόρου, νέο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης με τρία επίπεδα παρέμβασης και λειτουργία απενεργοποίησης, νέο Σύστημα Ελέγχου Εκκίνησης με λειτουργία περιορισμού στροφών που απενεργοποιείται μόλις εμπλακεί η 3η ταχύτητα και νέας γενιάς σύστημα Power Tuner με επιλογή γρήγορης ρύθμισης,

Η YZ250F θα είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2023, σε χρώμα Icon Blue με νέα γραφικά. Η YZ250F 50th Anniversary Edition θα είναι διαθέσιμη επίσης από τον Οκτώβριο του 2023, σε χρώμα Anniversary White.

Πέρα από τη νέα YZ250F η γκάμα των motocross μοντέλων της Yamaha για το 2024 περιλαμβάνει την ανασχεδιασμένη, το 2023, YZ450F που για το 2024 διαθέτει ανανεωμένα γραφικά και συνοδεύεται από μια αποκλειστική επετειακή έκδοση YZ450F 50th Anniversary. 

Αντίστοιχες αλλαγές στα γραφικά και εκδόσεις 50th Anniversary ισχύουν και για τη σειρά δίχρονων αγωνιστικών YZ125 και YZ250 που θα είναι διαθέσιμες από τον Ιούλιο του 2023, σε χρώμα Anniversary White.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης