Θέλετε μεγαλύτερη αυτονομία στα ηλεκτρικά; Ακούστε Μπετόβεν και όχι pop 

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Απριλίου 2022, 17:00
Θέλετε μεγαλύτερη αυτονομία στα ηλεκτρικά; Ακούστε Μπετόβεν και όχι pop 

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Σίγουρα ο τίτλος από μόνος του γεννά εύλογες απορίες. Απορίες που έρχεται να μας λύσει μία νέα πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποίησε η Kia σχετικά με τον τρόπο που επηρεάζουν οι μουσικές μας προτιμήσεις την αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Οι υπεύθυνοι της Kia στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με εταιρία που ειδικεύεται γύρω από την συναισθηματική και ψυχολογική επίδραση της μουσικής στο ανθρώπινο μυαλό, διεξήγαγαν μία πρωτοφανή έρευνα η οποία αποκαλύπτει την άμεση συσχέτιση του τρόπου οδήγησης ανάλογα με το είδος της μουσικής που ακούγεται στο αυτοκίνητο.

Ο τρόπος οδήγησης σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να μεταβάλλει σε τεράστιο βαθμό την αυτονομία του και η μουσική φαίνεται πως επιδρά δραστικά στον οδηγό.

Για το πείραμα η Kia χρησιμοποίησε την κορυφαία έκδοση του EV6 εξοπλισμένη με ένα premium ηχοσύστημα 14 ηχείων της Meridian Audio. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μηδενική προηγούμενη εμπειρία με ηλεκτρικά οχήματα και τους ζητήθηκε να μπουν πίσω από το τιμόνι και να ολοκληρώσουν μια προκαθορισμένη διαδρομή 25 χλμ. Κατά τη διάρκεια αυτή έπαιζε στα ηχεία μία λίστα αναπαραγωγής με διαφορετικά είδη μουσικής και δημοφιλή τραγούδια.

Από τη μελέτη, η Kia διαπίστωσε ότι η μουσική μπορεί να έχει «δραματική επιρροή» στην πραγματική αυτονομία οδήγησης ενός ηλεκτρικού οχήματος. Διαπιστώθηκε ότι η κλασική μουσική προσφέρει την καλύτερη αυτονομία οδήγησης EV με τους συμμετέχοντες να οδηγούν έως και τέσσερις φορές πιο αποτελεσματικά ακούγοντας Beethoven σε σύγκριση με άλλα μουσικά είδη. Από την άλλη πλευρά, τα ποπ τραγούδια με υψηλότερο ρυθμό, είχαν ως αποτέλεσμα ένα πιο ζωηρό στυλ οδήγησης, μειώνοντας στο μισό την αυτονομία.

«Αυτό που βρήκαμε από μόνο δύο ημέρες δοκιμών ήταν ότι η μουσική μπορεί πραγματικά να έχει δραματική επίδραση στην πραγματική αυτονομία οδήγησης ενός ηλεκτρικού οχήματος», δήλωσε ο Ντάνκαν Γουίλιαμς, λέκτορας στη Σχολή Επιστημών, Μηχανικής και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ. , συνοψίζονται. «Εν ολίγοις: αν θέλετε να προχωρήσετε παραπέρα, ακούστε μουσική όπως ο Μπετόβεν».
 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Απριλίου 2022, 17:00