Οι νεαροί οδηγοί ρισκάρουν πολύ πίσω από το τιμόνι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017, 16:45
Οι νεαροί οδηγοί ρισκάρουν πολύ πίσω από το τιμόνι

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα στις νεαρές ηλικίες, καθώς όπως προκύπτει, αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου σε όλη την Ευρώπη.  

Οι νεαροί οδηγοί ριψοκινδυνεύουν στο τιμόνι των αυτοκινήτων και ειδικά των γονιών τους, τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα, χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα και οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που έγινε για λογαριασμό της Ford.

Η συντριπτική πλειοψηφία, το 82% των ερωτηθέντων, οδηγεί το αυτοκίνητο της οικογένειας, το 39% έχει παραβιάσει το όριο ταχύτητας, το 35% οδηγεί χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών, ενώ το 27% χρησιμοποιεί smartphones για τηλεφωνήματα, μηνύματα ή selfies και το 6% οδηγεί ενώ έχει πιεί αλκοόλ.  

Στην Ευρώπη, περίπου οι μισοί από τους νέους ηλικίας 18 – 29 ετών ζουν στο σπίτι με τη μαμά και το μπαμπά.  Αυτό οφείλεται στην υψηλή ανεργία και στα τσουχτερά ενοίκια, με τους φοιτητές να επιστρέφουν στο πατρικό τους μετά τις σπουδές, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

Από αυτούς, το 74% έχει δικό του αυτοκίνητο αλλά εξακολουθεί να οδηγεί το οικογενειακό, κυρίως για λόγους οικονομίας. Για τους γονείς, αυτό επιφέρει σημαντικά κόστη, αφού η διαμονή ενός νεαρού ενήλικα στο πατρικό, μπορεί να μεταφράζεται σε 4.300 ευρώ το χρόνο – συνυπολογιζομένων των πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών, του καυσίμου και των επισκευών.

Όπως τονίζει ο Jim Graham, manager του προγράμματος εκπαίδευσης Ford Driving Skills for Life, «η επιστροφή στο πατρικό ή η συνεχής διαμονή εκεί μπορεί να οδηγήσει σε προστριβές μεταξύ γονιών και παιδιών που είναι πλέον ενήλικες. Οι νεαροί ενήλικες βλέπουν το οικογενειακό αυτοκίνητο σαν εισιτήριο για την ελευθερία ή βάση για κοινωνικές δραστηριότητες. Αλλά για την ασφάλεια τη δική τους και των υπολοίπων χρηστών του δρόμου – κυρίως εάν οδηγούν ένα πιο γρήγορο αυτοκίνητο από αυτό που είχαν συνηθίσει – είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η υπεύθυνη οδήγηση».

Η Ford Ευρώπης έχει επενδύσει συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ σε εκπαίδευση μέσω του «Ford Driving Skills for Life» από το 2013. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε νέους οδηγούς και προσφέρει δωρεάν πρακτικά μαθήματα που καλύπτουν αναγνώριση κινδύνων, χειρισμό οχήματος, διαχείριση ταχύτητας και χώρου. Το πρόγραμμα υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που κρύβει η διάσπαση της προσοχής από τα social media, όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων και η λήψη selfies στο τιμόνι, καθώς και οι κίνδυνοι οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ή της οδήγησης μετά από κατανάλωση φαρμάκων.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017, 16:45