Ξέρετε τι αναφέρει η νέα ετικέτα ελαστικών;

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021, 13:00
Ξέρετε τι αναφέρει η νέα ετικέτα ελαστικών;

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Από τη φετινή χρονιά και συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου, τα ελαστικά των αυτοκινήτων θα φέρουν μια νέα ετικέτα, με πιο περιεκτικές πληροφορίες για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους, όπως η αντίσταση κύλισης και η απόδοση στο βρεγμένο.

Αλλάζουν οι ετικέτες στα ελαστικά των οχημάτων

Η απόδοση θορύβου θα αναφέρεται με τον αριθμό των ντεσιμπέλ και τα γράμματα A, B ή C. Οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε επιπρόσθετες πληροφορίες για τα ελαστικά που επιλέγουν, μέσω μιας βάσης δεδομένων της Ε.Ε., έχοντας πρώτα σκανάρει έναν QR κωδικό στην ετικέτα.

Οδηγία της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΈνα ακόμη χαρακτηριστικό της νέας ετικέτας αφορά σε 2 οπτικά σύμβολα, που θα δείχνουν αν πρόκειται για ελαστικό με πρόσφυση στο χιόνι, το οποίο πληροί τα πρότυπα εγκρίσεων της Ε.Ε, γνωστά και ως δοκιμές «νιφάδας χιονιού». Επιπλέον, θα έχει διαθέσιμες πληροφορίες και για ελαστικά εμπορικών οχημάτων βαρέως τύπου (Class C3).

Στη νέα ετικέτα, οι κατηγορίες από Α έως C παραμένουν ίδιες. Για τα ελαστικά C1 και C2, που αφορούν σε αυτοκίνητα και βαν αντίστοιχα, αυτά που προηγουμένως ήταν στην κατηγορία E, για την αντίσταση κύλισης και την πρόσβαση στο βρεγμένο, θα ενταχθούν πλέον στην κατηγορία D, η οποία ήταν κενή. Αυτά που ήταν προηγουμένως στις κατηγορίες F και G θα ενταχθούν στην κατηγορία Ε. Έτσι οι ετικέτες θα γίνουν πιο εύκολες στην κατανόησή τους.

Κωδικός QR

Οι οδηγοί θα έχουν ξεκάθαρη άποψη για τα ελαστικά που αγοράζουν

Οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για κάθε ελαστικό, σκανάροντας έναν κωδικό QR, που θα υπάρχει στην επάνω δεξιά γωνία της ετικέτας. Ο κωδικός QR θα παρέχει ένα web link προς τη βάση δεδομένων EPREL ( = Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για Ενεργειακή  Σήμανση), η οποία θα περιέχει το φύλλο πληροφοριών του προϊόντος.

Αυτό περιλαμβάνει όλες τις κατατάξεις της ετικέτας για το συγκεκριμένο ελαστικό, καθώς και την έναρξη και το τέλος της παραγωγής τού αντίστοιχου μοντέλου.

Η νέα ετικέτα ελαστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν ελαστικά που συμβάλουν στην οικονομία καυσίμων και, ταυτόχρονα, να λαμβάνουν πληροφορίες, σχετικά με τις αποστάσεις φρεναρίσματος.

Οι σαφείς πληροφορίες, σχετικά με την πρόσφυση στο βρεγμένο, θα συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας της κυκλοφορίας, ενώ οι πληροφορίες σχετικά με τον θόρυβο που προκαλούν τα ελαστικά κατά την κύλιση, έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη μείωση της ηχορύπανσης που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία.

 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021, 13:00