Συμβουλές για οδήγηση στο χιόνι από έναν επαγγελματία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019, 10:33
Συμβουλές για οδήγηση στο χιόνι από έναν επαγγελματία

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η περιορισμένη ορατότητα και ο πάγος προκαλούν τις δεξιότητες οποιουδήποτε οδηγού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο επαγγελματίας οδηγός και εκπαιδευτής της Seat, Jordi Gené, δίνει ορισμένες βασικές συμβουλές για το πώς να κινούμαστε με ασφάλεια σε απαιτητικές επιφάνειες. Πίσω από το τιμόνι ενός Seat Leon X-Perience που εφοδιάζεται με κατάλληλα ελαστικά και φέρει σύστημα τετρακίνησης 4Drive, ο Ισπανός οδηγός αναφέρει ότι το σημαντικότερο είναι να έχουμε πάντα τα μάτια μας στραμμένα στον δρόμο και να μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις.

Πιέζουμε ελαφρά το φρένο, καθώς η πρόσφυση στο χιόνι είναι περιορισμένη. Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα, δεν στρίβουμε απότομα το τιμόνι και διατηρούμε απόσταση ασφαλείας από τους προπορευόμενους. Οι κινήσεις των χεριών και των ποδιών να είναι πάντοτε ομαλές.

Αποφεύγουμε τους ξαφνικούς ελιγμούς, ακόμη κι αν πατήσουμε σε «μαύρο πάγο», τον πιο ύπουλο και επικίνδυνο εχθρό των οδηγών στον δρόμο. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι και να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε το αυτοκίνητο, ώστε οι τροχοί να βρουν πρόσφυση.

Τα φώτα ομίχλης τα ενεργοποιούμε μόνο όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη. Τέλος, προτιμούμε να παρκάρουμε σε σημείο χωρίς κλίση, βάζουμε πρώτη σχέση στο κιβώτιο αν είναι μηχανικό και επιλέγουμε το «P» αν είναι αυτόματο, χωρίς να κάνουμε χρήση του χειροφρένου, και σηκώνουμε τους υαλοκαθαριστήρες για να μην κολλάνε τα λαστιχάκια στο παρμπρίζ.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019, 10:33