Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Οι επιθέσεις από χάκερ δεν είναι κάτι νέο ούτε σπάνιο, όμως το μέγεθος της τελευταίας προκαλεί ανησυχία καθώς κλάπηκαν τα στοιχεία 6 εκατ. οδηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρώσοι χάκερ φαίνεται πως κατάφεραν ένα τεράστιο πλήγμα στην κυβερνοασφάλεια των Η.Π.Α. καθώς έκλεψαν τα στοιχεία από 6 εκατ. άδεις οδήγησης (όλες καταχωρημένες στην πολιτεία της Λουιζιάνα και του Όρεγκον). 
Σύμφωνα με τον Guardian, εκτός από την αποκάλυψη των ονομάτων, των διευθύνσεων και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, οι χάκερ ήταν επίσης σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σε αριθμούς αδειών οδήγησης, δεδομένα εγγραφής οχημάτων, ημερομηνίες γέννησης, χρώματα ματιών και πολλά άλλα.

Εκτός όμως από τα 6 εκατ. διπλώματα οδήγησης, οι χάκερ φαίνεται πως κατάφεραν «χτυπήματα» στο BBC, την British Airways αλλά και δεκάδες ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α.

Η ομάδα με την ονομασία Clop (με γνωστές διασυνδέσεις στη Ρωσία), ανέλαβε την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση, η οποία έπληξε οργανισμούς που χρησιμοποιούσαν λογισμικό MOVEit σχεδιασμένο για τη μεταφορά μεγάλων αρχείων. Ωστόσο, η Clop είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν είχε πρόθεση να εκμεταλλευτεί δεδομένα στα οποία είχε πρόσβαση από κυβερνητικές υπηρεσίες και ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Τζον Μπελ Έντουαρντς, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι χάκερ είχαν χρησιμοποιήσει ή μοιραστεί τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν στην τελευταία επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, ο Edwards είπε σοφά ότι όσοι πιστεύουν ότι έχουν επηρεαστεί θα πρέπει να κάνουν κινήσεις για να προστατευτούν. Τα προτεινόμενα βήματα για τους οδηγούς της Λουιζιάνα περιλαμβάνουν το πάγωμα της πίστωσής τους, ώστε κανείς άλλος να μην μπορεί να ανοίξει νέους λογαριασμούς χρησιμοποιώντας το όνομά τους, την αλλαγή των ψηφιακών κωδικών πρόσβασης, καθώς και την απόκτηση ενός μοναδικού κωδικού αριθμού από την εφορία για να διατηρήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και τις επιστροφές φόρων ασφαλείς.

Αντίθετα, οι χάκερ φαίνεται πως έχουν σκοπό τα λύτρα στην επίθεση που κάνανε στο BBC. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης