Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

     


Χιλιάδες είναι αυτοί, που τις ημέρες των Χριστουγέννων θα ταξιδέψουν για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και την… βαβούρα της πόλης. Ένα μεγάλο ποσοστό θα χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του, γεγονός που σημαίνει πως πρέπει πριν την αναχώρηση να έχει πραγματοποιήσει (ο οδηγός) τους απαραίτητους ελέγχους.

Ένα τσεκ στο συνεργείο…
Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε επισκεφτεί το συνεργείο για να μας κάνει ένα τυπικό έλεγχο, που στις περισσότερες αντιπροσωπείες γίνεται δωρεάν…

Από εκεί και πέρα, από μόνοι μας πρέπει να τσεκάρουμε ορισμένα σημεία και να έχουμε μαζί μας πράγματα που σίγουρα θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους και θα μας γλιτώσουν από πιθανές ταλαιπωρίες.

 

Αντιψυκτικό υγρό
Ελέγξτε που βρίσκεται και συμπληρώσετε ανάλογα… Είναι απαραίτητο ιδίως τις κρύες νύχτες του χειμώνα…

 

Ελαστικά
Ελέγχουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Να θυμάστε πως από αυτά εξαρτάται η ασφάλειά μας καθώς είναι το σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο. Φυσικά βλέπουμε και τον αέρα που έχουν.

 

Υαλοκαθαριστήρες
Αν δεν λειτουργούν σωστά και δεν τους έχετε αλλάξει καλό είναι να το κάνετε. Φανταστείτε να ταξιδεύετε και να πιάσει έντονη βροχόπτωση…

 

Μπαταρία
Αν η μπαταρία είναι στα… τελειώματά της καλό είναι να την αντικαταστήσετε… Κανείς δεν θα ήθελε στις διακοπές του να «μείνει» από μπαταρία!

 

Αλυσίδες
Αν έχετε σκοπό να επισκεφτείτε βουνό καλό θα είναι να έχετε μαζί σας και αλυσίδες για τους ευνόητους λόγους. Πριν ταξιδέψετε δοκιμάστε να δείτε πως τοποθετούνται. Δεν θα ήταν ό,τι το καλύτερο να μάθετε τον τρόπο νύχτα και σε… βουνό!

 

Φώτα
Τα φωτιστικά σώματα, φώτα μικρά – μεγάλα, φλας, φρένα, όπισθεν πρέπει να λειτουργούν… Τσεκαρετέ τα!

 

Γάντια
Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας γάντια για εργασίες. Μπορεί να χρειαστούν για να αλλάξετε αλυσίδες ή να συμβεί κάτι εκτός αυτοκινήτου και να χρειαστεί να επέμβετε…

 

Φακός
Χρήσιμο εργαλείο για τη νύχτα. Αν τον ξεχάσετε χρησιμοποιήστε κάποιο smartphone που διαθέτει ενσωματωμένο φακό!

Κλειδιά
Για καλό και για.. κακό πάρτε μαζί σας τα δεύτερα κλειδιά. Προσοχή όμως! Μην τα αφήσετε μέσα στο αυτοκίνητο…