Στο κατάμεστο βιβλιοπωλείο «Ιανός» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, «Έρωτας και εξουσία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και φυσικά δεν έλειψαν τα… ευτράπελα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ομιλητές της βραδιάς αναφέρθηκαν σε αποσπάσματα του βιβλίου και σχολίασαν με τον δικό τους τρόπο τα όσα σε αυτό αναγράφονται, ενώπιον του γιου της συγγραφέα, Νίκου Παπανδρέου, καθώς και ορισμένων μελών του «Ρουβίκωνα», που έκαναν αισθητή την… αιφνίδια παρουσία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας» εισήλθαν στον Ιανό και επιτέθηκαν φραστικά στον πρώην υπουργό Θ. ΠάγκαλοΟ τέως αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Σωτήρης Μουσούρης, μίλησε για την προσωπική του σχέση με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου και επεσήμανε πως η ίδια δοκιμάστηκε και ταλαιπωρήθηκε όσο καμία άλλη γυναίκα Έλληνα πρωθυπουργού. Ο κος Μουσούρης εξύμνησε το κοινωνικό έργο της συγγραφέα, ειδικότερα σε σχέση με τη θέση της Ελληνίδας γυναίκας. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κα Παπανδρέου αναμόρφωσε το οικογενειακό δίκαιο και πάλεψε για τη διασφάλιση της ειρήνης σε διεθνές επίπεδο κι όλα αυτά σε συνάρτηση με τη συζυγική της σχέση και τα προβλήματα, που αυτή αντιμετώπιζε.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, πήρε δεύτερος τον λόγο, ωστόσο η ομιλία του διακόπηκε ξαφνικά, όταν ομάδα αγνώστων εισέβαλε στον χώρο προκαλώντας αναστάτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας» επιτέθηκαν φραστικά στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, φωνάζοντας μεταξύ άλλων τη γνωστή φράση του πρώην υπουργού «Μαζί τα φάγαμε». Στη συνέχεια οι νεαροί αποχώρησαν χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω εντάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις η παρουσίαση συνεχίστηκε, ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για δύο ιστορίες που εκτυλίσσονται στο βιβλίο, μία της γυναίκας που ερωτεύεται ακραία έναν άντρα και μία δεύτερη της γυναίκας που μπαίνει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και αφήνει το στίγμα της, ειδικά σε ό, τι αφορά στη θέση των γυναικών. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο, κατά το οποίο ο πρώην υπουργός ανέφερε πως θεωρεί ότι είναι «υιοθετημένος γιος του Παπανδρέου», μιας και αυτός ήταν που καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, όπως ακριβώς κάνει ένας πατέρας στον γιο του. Παράλληλα, ο κος Πάγκαλος εξέφρασε την άποψη πως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα είχε καταφέρει όλα όσα πραγματοποίησε, αν δεν είχε στο πλευρό του τη Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Τρίτη ομιλήτρια ήταν η Αμαλία Σκέπερς, που μίλησε για την «political woman» Μαργαρίτα, αλλά και την προσπάθεια πολλών να απομονώσουν τις πιο προσωπικές παραγράφους του βιβλίου. Όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές, η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΓΕ (Ένωση Γυναικών Ελλάδος) από την κα Παπανδρέου και στο έργο της. Η ίδια χαρακτήρισε τη συγγραφέα μεταξύ άλλων «τρωτή και δυνατή συγχρόνως, με σκέψη νεανική και απίθανες αντοχές». Η κα Σκέπερς δεν παρέλειψε τέλος να κάνει λόγο για τις δύσκολες στιγμές της Μαργαρίτας Παπανδρέου, κατά τις οποίες είδε το «ιδιωτικό να μετατρέπεται σε πολιτικό και παραπολιτικό».

Η συντονίστρια του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, Φωτεινή Σιάνου, μίλησε- τέταρτη και τελευταία- για ένα συναρπαστικό βιβλίο, που δεν έχει καμία σχέση με άρλεκιν, αλλά και για τη φιλική σχέση, που τη δένει με τη συγγραφέα. H ίδια αναφέρθηκε εκτενώς στη φεμινιστική δράση της κας Παπανδρέου, που πάντα πραγματοποιούνταν αθόρυβα, χωρίς να προβάλλεται και να προωθείται από την ίδια και τόνισε σε διαφορετικό σημείο της ομιλίας της πως «η Μαργαρίτα δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα για τον Ανδρέα Παπανδρέου». Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για τα ερωτήματα, που θέτει το βιβλίο και ορισμένα απαντούνται από την ίδια τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Η κα Σιάνου είπε ακόμη πως ο Ανδρέας Παπανδρέου γνώριζε ότι η Μαργαρίτα ήταν ο πυλώνας της οικογένειάς τους και αναφέρθηκε σε μια συγκινητική χειραψία του ζεύγους Παπανδρέου μετά τον χωρισμό τους. Σε ένα διαφορετικό πεδίο, που τα διαζύγια δεν έχουν καμία σημασία, «η Μαργαρίτα και ο Ανδρέας δεν χωρίσανε ποτέ», κατέληξε συγκινημένη η ομιλήτρια. 

 Πηγή φωτό: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης