Από τις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων του Αλέξη Γκλαβά ”Πυρίμαχον σκεύος”.

∆εκατέσσερις ιστορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιστορίες µικρές, ιστορίες µεγαλύτερες, ιστορίες ακόµα πιο µεγάλες.

Ιστορίες για τον έρωτα και τον θάνατο, δηλαδή µονοθεµατικές, µια και «ο έρωτας κι ο θάνατος ίδια σπαθιά κρατούνε».

Ιστορίες για «ανώνυµους» απλούς ανθρώπους, τον Γιώργο, την Ελένη, τον Θοδωρή, τον Κωστή, την Κατερίνα, τον Γρηγόρη… Ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ανθρώπους της καθηµερινότητας, της ζωής, ανθρώπους οικείους, που όµως είναι αυτοί που αποτελούν το «άλας της γης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιστορίες για δασκάλους και σκύλους, για ηθοποιούς και σκηνοθέτες, για δικηγόρους και µουσικούς, για τελειωµένους έρωτες κι ατελείωτες αγάπες.

Ιστορίες κοµµατάκι παλιοµοδίτικες, που όµως κουβαλούν µαζί τους το άρωµα της παλιάς κασέλας, που µέσα της οι γιαγιάδες στοίβαζαν τα λινά και τ’ ασπρόρουχα µε κλαράκια λεβάντας και πότιζε το ξύλο της προκαλώντας συναγερµό σ’ όλες εκείνες τις απολήξεις των νευρικών µας κυττάρων στον ρινικό βλεννογόνο… Με µόνο το άνοιγµά της.

Και µαζί τους, µια σειρά από κλικ µιας φωτογραφικής µηχανής, ένα φλας που άστραψε και φώτισε µία και µοναδική εικόνα κι αυτή στοίχειωσε για µια στιγµή τη µνήµη και εξακολουθεί να παραµένει αναλλοίωτη στο πέρασµα του χρόνου. Κι ανάµεσά τους η µουσική. Να αιωρείται πανταχού παρούσα, παντεπόπτρια και παντοδύναµη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξης Γκλαβάς γεννήθηκε στην Πάτρα τις µέρες που ο προηγούµενος αιώνας ισορροπούσε στο ψηλότερο σηµείο του (30 Οκτώβρη 1950). Περάτωσε τας «εγκυκλίους σπουδάς» στη γενέτειρα πόλη, υπηρέτησε τη µητέρα πατρίδα (21 µήνες σύνορα) και επέστρεψε για να ενταχθεί στις παραγωγικές και φορολογούµενες δυνάµεις της χώρας.

Ασχολήθηκε παράλληλα µε το θέατρο συµµετέχοντας σε θεατρικές οµάδες της πόλης (Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, Εταιρεία Θεάτρου & Τέχνης, Οµάδα Πρόταση κ.ά.), µε τη φωτογραφία και τη µουσική (παίζει θαυµάσια πικ απ, µαγνητόφωνο και cd player, εσχάτως δε και Η.Υ.). Φωτογραφίες του έχουν φιλοξενηθεί στα βιβλία Σάββατα δίχως µύθο του Κώστα Λογαρά (εκδ. Ρόπτρον) και Μακεδονία της Λουκίας Θεοδώρου (εκδ. Καλειδοσκόπιο), στα περιοδικά ΦΩΤΟγράφος (portfolio «Πατρινό Καρναβάλι»), Κορφές (1ο βραβείο Πανελλήνιου διαγωνισµού φύσης), Μετρό (έπαινος στον Πανελλήνιο διαγωνισµό του περιοδικού).

Συνεργάστηκε µε τα περιοδικά Αντί, Ερευνητές και Έλατος, όπου δηµοσίευσε κείµενα και φωτογραφίες. Άρθρα και σχόλιά του έχουν δηµοσιευτεί σε εφηµερίδες και περιοδικά της Πάτρας, ενώ συνεργάστηκε και µε ραδιοφωνικούς σταθµούς της πόλης σε µουσικές εκποµπές και εκποµπές λόγου καθώς και µε τους «902 Αριστερά στα FM», «Μελωδία FM» και «Στο Κόκκινο 105,5». Στα γεράµατα (1996-2000) φοίτησε αξιοπρεπώς και στη σχολή θεατρικών σπουδών του Πανεπιστηµίου Πατρών.

Έχει εκδοθεί άπαξ µε κάτι σαν ποίηση (Σπαράγµατα, Αχαϊκές εκδόσεις 1994). Το Πυρίµαχον σκεύος είναι η πρώτη του απόπειρα στην πεζογραφία.

_________________________________________

Αλέξη Γκλαβά: ”Πυρίμαχον σκεύος”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης