Θέματα ασφάλειας, άμυνας και ενέργειας συζήτησε στο Ισραήλ ο Ν. Χριστοδουλίδης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017, 11:59
Θέματα ασφάλειας, άμυνας και ενέργειας συζήτησε στο Ισραήλ ο Ν. Χριστοδουλίδης
Σειρά επαφών είχε στα Ιεροσόλυμα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης με τους υπουργούς Άμυνας και Ενέργειας κι άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ισραήλ, στις οποίες συζητήθηκαν -μεταξύ άλλων- ζητήματα που άπτονται της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας, άμυνας και ενέργειας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, «κοινή διαπίστωση ήταν ότι η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς αυτούς έχει φέρει απτά αποτελέσματα και θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, πλείστες των οποίων έχουν ήδη τροχοδρομηθεί».

Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην περιοχή και για τη σημασία των σχέσεων Ε.Ε.-Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκε η συμβολή και ο εποικοδομητικός ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος-μέλος της Ε.Ε. που γειτνιάζει και διατηρεί άριστες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, συζητήθηκε «το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνάρτηση και με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν Κύπρος και Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

Στις συναντήσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος αντάλλαξε απόψεις και για την επερχόμενη τρίτη Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων επί τάπητος τέθηκαν περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και στην Τουρκία, το Μεσανατολικό και θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αξιόπιστου εταίρου στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017, 15:00