Απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού έκανε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο κ. Ταλάτ απηύθυνε έκκληση για μια «δίκαιη και διαρκή», όπως είπε, λύση του Κυπριακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος των διαπραγματεύσεων, κατά τον κ. Ταλάτ, είναι η εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και πολιτική ισότητα δύο ίσων «συνιστώντων κρατών», στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία, πρόθεση της οποίας είναι να λυθεί σύντομα το Κυπριακό, επέδειξε πολιτική βούληση στις συνομιλίες.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δέχεται την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, ωστόσο ο ίδιος, όπως είπε, θέτει κάποια αιτήματα που θέλει να ικανοποιηθούν, αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε, τέλος, ρεαλιστική την πρόταση των Ελληνοκυπρίων για παραμονή 50.000 εποίκων, επισημαίνοντας, όμως, ότι σε αυτό τον αριθμό πρέπει να προστεθούν τα παιδιά, που γεννήθηκαν από γάμους Τουρκοκυπρίων και εποίκων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης