Συνεδριάζει στις 23 Σεπτεμβρίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για έγκριση της 7ης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, και εκταμίευση ποσού περίπου €125 εκατομμυρίων για την Κύπρο.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο ο Μόνιμος Εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο, Βιντσέντζο Γκούζο, το πρώτο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο η αποστολή του Ταμείου για την προτελευταία αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, η οποία θα επικεντρωθεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στη συνέχιση της ενίσχυσης του εποπτικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο κ. Γκούζο είπε ότι μια θετική τοποθέτηση του Συμβουλίου του ΔΝΤ επί της 7ης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση ποσού περίπου €125 εκατομμυρίων για την Κύπρο, που αφορά τη συνεισφορά του Ταμείου στην 8η δόση από το πρόγραμμα, συνολικού ποσού €500 εκατ.

Η έγκριση της εκταμίευσης του υπόλοιπου ποσού, ύψους €375 εκατ., το οποίο αφορά τη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα γίνει κατά την σύνοδο του Eurogroup στις 11 Σεπτεμβρίου.

Από το ποσό των περίπου €500 εκατ. θα αποπληρωθεί μέρος ευρωπαϊκού ομολόγου (ΕΜΤΝ) που λήγει το ερχόμενο Νοέμβριο, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Μέχρι στιγμής, από το κυπριακό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, ύψους €10 δισεκατομμυρίων, έχει εκταμιευθεί συνολικό ποσό 6,49 δισ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς σε ποιά θέματα θα επικεντρωθεί η επόμενη αξιολόγηση, ο κ. Γκούζο επεσήμανε ότι για άλλη μια φορά η αποστολή θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα, και στις εκποιήσεις ακινήτων, καθώς και στη συνέχιση της ενίσχυσης του εποπτικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των δανείων.

Έμφαση θα δοθεί επίσης, όπως τόνισε, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών. Από την άποψη αυτή, συνέχισε, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σημαντικές.

Κληθείς να σχολιάσει το ύψος των ΜΕΔ και τις προοπτικές για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015, ο κ. Γκούζο είπε στο ΚΥΠΕ ότι το ποσοστό των ΜΕΔ στον τραπεζικό σύστημα παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο από το τέλος του περασμένου έτους, «αλλά ενθαρρυντικές ενδείξεις», όπως επεσήμανε, «φαίνεται να εμφανίζονται τώρα, με το ρυθμό αναδιάρθρωσης των ΜΕΔ να επιταχύνεται τα τελευταία τρίμηνα».

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, ανέφερε ότι έχει εκπλήξει θετικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, και αυτό αποτελεί καλό οιωνό, όπως σημείωσε, για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης