Κύπρος: Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά γεώτρηση στον «Ονασαγόρα»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014, 12:10
Κύπρος: Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά γεώτρηση στον «Ονασαγόρα»
Στις 25 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον καθορισμένο προγραμματισμό της κοινοπραξίας ENI- KOGAS θα ξεκινήσει σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του υπουργείου Ενέργειας, με «Οδηγία προς Ναυτιλομένους» δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου για γεωτρήσεις. Αυτό, ουσιαστικά αποτελεί και την έναρξη της διαδικασίας των τουλάχιστον δύο διαδοχικών γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει η ΕΝΙ-KOGAS στο επόμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 1.800 τετρ. χλμ που καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα του τεμαχίου «9» όπου βρίσκεται η γεωλογική διαμόρφωση «Ιάσονας» όπως έχει ονομαστεί από το υπουργείο Ενέργειας και την ΕΝΙ, η οποία περιλαμβάνει τα κοιτάσματα «Ονασαγόρας» και «Πράξανδρος».

Η πρώτη γεώτρηση θα γίνει στον «Ονασαγόρα» και επειδή όλα τα γεωλογικά δεδομένα είναι πανομοιότυπα, από τα αποτελέσματα θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα και για τις ποσότητες, την ποιότητα, τη σύνθεση, τις πιέσεις κλπ του φυσικού αερίου στον «Πράξανδρο».

Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για γεωτρήσεις, θαλάσσια περιοχή έκτασης 2.100 τετρ. χλμ. που καλύπτει περίπου το νότιο ήμισυ των τεμαχίων «2» και «3», όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ζήνων», στο οποίο θα ακολουθήσει η δεύτερη γεώτρηση τον Νοέμβριο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014, 12:26