Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα
Με τη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την υπογραφή διμερών συμφωνιών ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσκεψη εργασίας του στη Μόσχα, την οποία αναμένεται να απασχολήσουν κυρίως πολιτικής φύσεως θέματα, όπως το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε.

Οι δύο πρόεδροι θα υπογράψουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την περίοδο 2018-2020 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που καλύπτει όλο το φάσμα τομέων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι η πολιτική, η οικονομία, η ενέργεια, η άμυνα, το εμπόριο, διεθνή ζητήματα και θέματα Ε.Ε.

Επίσης, οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα υπογράψουν συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία, τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές, τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορίας, και συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων, που διεξάγονται σε περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων.

Επίσης, θα υπογραφούν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και Κοινή Διακήρυξη μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συνεργασία στον τομέα του Εκσυγχρονισμού των Οικονομιών.

Η Κύπρος και η Ρωσία έχουν υπογράψει μέχρι τώρα 60 διμερείς συμφωνίες, από τις οποίες 12 υπογράφηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα το 2015.

Η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο αναμένεται να ξεκινήσει στις 14.40. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τετραμελών αντιπροσωπειών των δύο χωρών υπό τους δύο προέδρους.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών Ιωάννης Κασουλίδης και Χάρης Γεωργιάδης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ στη ρωσική ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες 12μελών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών υπό τους κ.κ. Αναστασιάδη και Πούτιν, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα από τους υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, καθώς και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα δώσει διάσκεψη Τύπου στον χώρο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Αναστασιάδης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για την Κύπρο το βράδυ.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017, 11:11