Τραμπ: Πολύτιμος εταίρος η Κύπρος σε ευάλωτη περιοχή

Τραμπ: Πολύτιμος εταίρος η Κύπρος σε ευάλωτη περιοχή
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Κύπρο «πολύτιμο εταίρο σε ευάλωτη περιοχή», μίλησε για «κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην προώθηση της σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε ότι «προσβλέπει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Διαβιβάζοντας στον πρόεδρο Τραμπ τους χαιρετισμούς του Ν. Αναστασιάδη, ο νέος πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Μάριος Λυσιώτης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ τόσο διμερώς όσο και διεθνώς, και δεσμεύθηκε να εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση και σύσφιγξη των σχέσεων αυτών.

Επεσήμανε ότι στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η προώθηση σταθερότητας στην περιοχή και η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με γειτονικά κράτη περιοχής, χαρακτηρίζοντας κομβικής σημασίας τον ρόλο των ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χαρακτήρισε την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εργαλείο συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη και τόνισε ότι η υποστήριξη αρχών των ΗΠΑ είναι απαραίτητη, ώστε η Κύπρος να συνεχίσει τις προσπάθειές της για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην ΑΟΖ της.

Ο νέος πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη βοήθεια και συμπαράσταση στις προσπάθειες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να επαναληφθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και υπογράμμισε τη συμβολή της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόσο στη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας στο νησί όσο και στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018, 13:34