Τρία μηνύματα προς την Τουρκία για ενεργειακά και Κυπριακό έστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου στην Αθήνα.

Διεμήνυσε προς την Άγκυρα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα και ότι θα προχωρήσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Παράλληλα, έστειλε στην Τουρκία το μήνυμα πως είναι καλοδεχούμενη να συμμετάσχει στις περιφερειακές συνεργασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο Κυπριακό, απευθυνόμενος και πάλι προ την τουρκική πλευρά, ο πρόεδρος της Κύπρου ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν έχει ανάγκη από εγγυητές. 

Υπογράμμισε, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τα αποθέματα του φυσικού αερίου ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η κυπριακή κυβέρνηση ουδέποτε παραγνώρισε ή αρνήθηκε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων «και γι’ αυτό έχουν ήδη κατατεθεί σχετικές προτάσεις μέχρι τη λύση του Κυπριακού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε πως ο στόχος είναι «επίλυση με μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτικό, διζωνικό κράτος που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες», υπονοώντας σαφώς την Τουρκία και την απαίτησή της για συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων και μετά την επίλυση του Κυπριακού. Ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε ανάγκη από εγγυητές και κηδεμόνες» και ότι «μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μεταξύ μας και να συνδημιουργήσουμε για την κοινή προοπτική». 

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η διαχρονική θέση τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας είναι πως μόνο μέσω της ανάληψης συλλογικών δράσεων και καινοτόμων συνεργειών είναι δυνατόν να προωθηθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος της ευημερίας των λαών.

«Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε σε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες και διάλογο και συνεργασίες με χώρες της περιοχής, με θετική ατζέντα σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι οι τριμερείς αυτοί μηχανισμοί αποτελούν απτό παράδειγμα των όσων μπορούν να ωφελήσουν και που απορρέουν από έναν ευρύτερο περιφερειακό διάλογο, μεταξύ άλλων, μέσω του στενού συντονισμού ενεργειών και δράσεων σε διεθνή φόρα, καθώς και μέσω των προσπαθειών για την περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου.

«Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Το αντίθετο, η συμμετοχή της όποιας τρίτης χώρας είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας» επεσήμανε. 

Πηγή: philenews.com/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης