Η επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αναφοράς είναι καθοριστική, αφού θα αποσαφηνίσει πολλά πράματα τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία του Κυπριακού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Οι όροι αγγίζουν και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και την ουσία» πρόσθεσε.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι στους όρους θα γίνεται αναφορά και στα θέματα επί των οποίων καταγράφεται διαφωνία μεταξύ των πλευρών, ενώ η συμφωνία για τους όρους αναφοράς εντάσσεται στο πλαίσιο της καλής προετοιμασίας, που ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ για να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των 90 ημερών, που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τους όρους αναφοράς, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ήταν και θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς να υπάρξει κατάληξη όσο το δυνατό πιο σύντομα και συμπλήρωσε πως αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, θα φέρει κάποιο προσχέδιο.

Εν τω μεταξύ, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε τη διερευνητική προσπάθεια που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη ως «εξαιρετικά σημαντική» για το μέλλον και την προοπτική των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος», ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι δύο ηγέτες να καταφέρουν να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς. Κάλεσε, παράλληλα, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί «να μην επιχειρήσουν να εισαγάγουν νέες ιδέες και σκέψεις, οι οποίες να θέσουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία».

Ο πρόεδρος του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος», Ιζέτ Ιζτζιάν, επισήμανε τη σημασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Επίσης, κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να αποφύγει αναφορές περί χαλαρής ομοσπονδίας και προσεγγίσεις, όπως είπε, οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρες. Τέτοιους είδους ενέργειες, πρόσθεσε, δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνω από την πυροδότηση έντασης στις δύο κοινότητες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης