Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, Egemen Bagis, εξέφρασε σε Κύπριους δημοσιογράφους την πεποίθησή του, ότι το Κυπριακό χρησιμοποιείται από ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιθυμούν την ένταξη της χώρας στον διεθνή οργανισμό. Όπως είπε, «πολλές (ευρωπαϊκές) χώρες κρύβονται πίσω από την Κύπρο, για να παρεμποδίσουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας».

Ο Τούρκος πολιτικός δήλωσε ότι θεωρεί ευεργετική και για την Κύπρο την ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς, όπως τόνισε, οι δύο χώρες θα μπορέσουν τοιουτοτρόπως να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα που αφορούν σε τομείς, όπως η ασφάλεια.

Ο κ. Bagis εκδήλωσε την προθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς να αποσύρει τα στρατεύματά της, εάν η λύση που θα δοθεί θα προϋποθέτει κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στο θέμα του εξοπλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας, είπε ότι οι δύο χώρες αλλά και η Κύπρος θα εξοικονομούσαν μεγάλα ποσά, «αν ομόφωνα και ταυτόχρονα αποφάσιζαν να μην ξοδεύουν τόσα πολλά για την άμυνα».