Αναφορά σε ποσοστό για το Εδαφικό έκανε στο Μον Πελεράν ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς να είναι συγκεκριμένος ως προς τις περιοχές που θα μπορούσαν να επιστραφούν. Ουδεμία αναφορά έκανε για τη Μόρφου.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, που έκανε λόγο για ποσοστό 29,2%, δεν φαίνεται να συζητά ιδέες που αφορούν σε μνημεία, θρησκευτικά και πολιτιστικά. Η αναφορά του σε ποσοστό, αν και ήταν γενική και δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε χάρτη καθώς διόλου διαφωτιστική είναι, έχει προκαλέσει ευφορία στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, κάτι που προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τ/κ πλευρά φάνηκε να συζητά και για περιοχές ειδικού καθεστώτος, που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αλλά λεπτομέρειες δεν υπάρχουν καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν εισήλθαν στα βαθιά.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας χθες βράδυ στην Τελετή Απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2016», είπε πως «δεν απέχουμε πολύ από το να καταλήξουμε σε ένα μεγάλο θέμα, του κεφαλαίου που λέγεται Κυπριακό, στο εδαφικό που είναι βεβαίως αλληλένδετο και συνδεδεμένο με το περιουσιακό».

Στο Μον Πελεράν, πάντως, επιβεβαιώθηκαν και οι διαφωνίες στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, όπως είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων καθώς η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία επιμένει στα βέτο (για να ληφθεί μια απόφαση θα πρέπει, όπως αναφέρουν, να υπάρχει στην πλειοψηφία, μια τουλάχιστον τουρκοκυπριακή ψήφος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενόψει, πάντως, του νέου γύρου των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στην Αθήνα για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει ξεκαθαρίσει, δεν προτίθεται να συρθεί σε μια πενταμερή, γι’ αυτό και απέρριψε το αίτημα για να εκπροσωπηθεί, έστω και με χαμηλόβαθμο αξιωματούχο της στον προηγούμενο γύρο της Ελβετίας, γεγονός που ματαίωσε και μετάβαση Τούρκου διπλωμάτη.

Οι Τουρκοκύπριοι πάντως, ανεβάζουν τους τόνους και τις απαιτήσεις τους. Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε χθες ότι «το κράτος του θα είναι ο ένας από τους δύο ισότιμους εταίρους της ομοσπονδιακής δομής».
Μιλώντας σε βουλευτές του ΑΚΡ, ενόψει της επετείου για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι «αν οι Ελληνοκύπριοι δεν υπαναχωρήσουν από τη μαξιμαλιστική τους προσέγγιση και συνεχίσουν να ζητούν το ανέφικτο, η ‘’ΤΔΒΚ’’», κατά την έκφρασή του, «θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο».

Στο μήνυμά του για την 33η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους σημείωσε ότι στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας αυτό που μπορεί να γίνει είναι οι εγγυήσεις να προσαρμοστούν στις συνθήκες του 2016 και όχι να καταργηθούν. Είπε ακόμα ότι χωρίς εκ περιτροπής προεδρία, δεν θα υπάρξει λύση.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε σκοπίμως να απαντήσει στον Ακιντζί. «Θα προσπαθήσω να διατηρηθεί το κλίμα μέσα στις σωστές διαστάσεις, γιατί η προσπάθεια είναι να επιτύχουμε και όχι να επιρρίψουμε ευθύνες ή (να πούμε) ποιος ευθύνεται», είπε.

Πρώτα κριτήρια, χάρτης και μετά πολυμερής

Εάν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια που κατ’ ανάγκη θα αντανακλώνται και στον χάρτη ενδέχεται να οριστεί ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης σε χρόνο που θα υποβοηθά στην περαιτέρω άμβλυνση των διαφορών ή και γιατί όχι σε οριστική κατάληξη, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς γιατί δεν θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο αλλά θα υπάρξουν χωριστές συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο Πρόεδρος είπε «θεωρώ ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση μπορεί να μας δώσει την ευχέρεια να ανταλλάξουμε καλύτερα απόψεις με τους αρχηγούς. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί πλήρως. Συνεπώς δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να είμαστε ομαδικά για να γίνει η ενημέρωση… Μην ξεχνάτε ότι διέκοψα τις συνομιλίες, δεν ολοκλήρωσα την προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθώ στην υπόσχεση που είχα δώσει στους αρχηγούς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσω αν δεν ενημερωθούν. Και αυτό αποδεικνύει τον σεβασμό μου προς όλους».

«Τα αιωνίως τελευταία μέτρα (του μαραθωνίου) της Κύπρου»

Ως έναν μαραθώνιο που επί μισό αιώνα δεν φτάνει στον τερματισμό του παρομοιάζει η NZZ τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και αισιοδοξεί ότι θα γίνουν και τα τελευταία λίγα μέτρα. Λιγότερο αισιόδοξη η SZ του Μονάχου.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου και αυτό από μόνο του γεννά ελπίδες ότι ο διάλογος έχει μπει σε αποφασιστική φάση.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο αρθρογράφος της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung. Υπενθυμίζει επίσης ότι η διπλωματία στο Κυπριακό έχει παράξει εκατοντάδες συναντήσεις, δεκάδες χιλιάδες πρωτόκολλα συζητήσεων και λίγες χειρονομίες καλής θέλησης χωρίς όμως να ξεπεραστεί το πρόβλημα της διαίρεσης.

Οι συγκυρίες πιέζουν για λύση

«Ορισμένοι παρατηρητές δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους ακούγοντας τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να ανακοινώνει αρχές την προηγούμενης εβδομάδας με χαρά ότι η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται κοντά», παρατηρεί ο αρθρογράφος.

«Ο Μπαν Κι Μουν δεν είναι ο μόνος αισιόδοξος. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί έχουν βάλει από καιρό ως στόχο να παρουσιάσουν λύση μέχρι το τέλος του 2016. (…) Το καλό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών έδωσε ώθηση στις διαπραγματεύσεις», παρατηρεί η εφημερίδα χωρίς να υπονοήσει ότι η διαδικασία θα είναι περίπατος επισημαίνοντας – για του λόγου το αληθές – τα 3 μεγάλα αγκάθια των διαβουλεύσεων. Η ελβετική εφημερίδα αναφέρεται και σε δηλώσεις του Τζέιμς Κερ Λίντσει, ειδικού στο Κυπριακό από το London School of Economics, για να υποστηρίξει ότι ο διπλωματικός μαραθώνιος θα πρέπει να κλείσει γρήγορα.

«Αρχές του 2018 έχουν προγραμματιστεί προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, και το 2017 οι σκληροπυρηνικοί αναμένεται να πάρουν θέση για να αμφισβητήσουν την προσέγγιση», υποστηρίζει ο βρετανός ειδήμων. «Αρχές του 2017 η αναμενόμενη έναρξη των πρώτων γεωτρήσεων φυσικού αερίου στην επίμαχη περιοχή θα κάνει πιο πολύπλοκη τη διαδικασία. Και το εξωτερικό πολιτικό περιβάλλον έχει ήδη χειροτερέψει, το κίνητρο για την Τουρκία να αποσύρει τους 35.000 στρατιώτες της υπό την προϋπόθεση ότι οι Ελληνοκύπριοι θα άρουν τις ενστάσεις τους στον προενταξιακό διάλογο, έχει χάσει την αξία του, αφού οι Βρυξέλλες εξετάζουν το πάγωμα της διαδικασίας λόγω της αυταρχικής πολιτικής Ερντογάν». Τέλος η εφημερίδα αναφέρει τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό.

Ένα τέλος που είναι δύσκολο να έρθει

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου είναι λιγότερο αισιόδοξη. «Στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου δεν σημειώθηκε μια πρώτη επιτυχία», γράφει, « αφού μετά από τις εντατικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία σε ό,τι αφορά το εδαφικό». Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά και στα άλλα καίρια σημεία διαφωνίας που κατά την άποψη του αρθρογράφου βάζουν εμπόδια στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου.

Πηγή: philenews.com/ Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης