Ο Avi Loeb, αστροφυσικός του Χάρβαρντ, ισχυρίζεται ότι υλικό που ανακτήθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας θα μπορούσε να προέρχεται από ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο. Οι συνάδελφοί του αντιδρούν και εκφράζουν τη δυσπιστία τους.

Στις 8 Ιανουαρίου 2014, ένα αντικείμενο από το διάστημα εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστια ταχύτητα και συνετρίβη στη θάλασσα, βόρεια του νησιού Manus, στα βορειοανατολικά της Παπούα Νέας Γουινέας. Η θέση, η ταχύτητα και η φωτεινότητά του καταγράφηκαν από αισθητήρες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και αποθηκεύτηκαν «αθόρυβα» σε μια βάση δεδομένων παρόμοιων συμβάντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα δεδομένα παρέμειναν για πέντε χρόνια στα «αζήτητα» μέχρι που ο Avi Loeb, θεωρητικός αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και ο Amir Siraj, τότε προπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο, τα ξαναέφεραν στην επιφάνεια το 2019. Με βάση την καταγεγραμμένη ταχύτητα και κατεύθυνση, ο κ. Ο Siraj προσδιόρισε το αντικείμενο ως σκάφος εξωγήινης ζωής.

Τον περασμένο μήνα, ο Δρ. Loeb ηγήθηκε μιας αποστολής για την ανάκτηση θραυσμάτων του αντικειμένου από τον βυθό του δυτικού Ειρηνικού. Στις 21 Ιουνίου ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία. Και τέτοιες ανακαλύψεις, λέει, μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν στοιχεία για την εξωγήινη ζωή.

Ωστόσο ο ισχυρισμός του αυτός προκαλεί ενόχληση σε συναδέλφους του, οι οποίοι υποψιάζονται ότι οι μετρήσεις της ταχύτητας, τις οποίες πραγματοποίησε η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, είναι πιθανότατα ανακριβείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανησυχούν επίσης ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις του Loeb στο Διαδίκτυο εξευτελίζουν την επιστήμη επειδή είναι βεβιασμένες και δεν έχουν υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, ένα απαραίτητο βήμα πριν τη δημοσιοποίηση μελετών στον επιστημονικό Τύπο.

Ο Avi Loeb

«Ο κόσμος έχει σιχαθεί να ακούει τους τρελούς ισχυρισμούς του Avi Loeb» δήλωσε στους New York Times ο Στιβ Ντρες, αστροφυσικός του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Μολύνει τη σωστή επιστήμη παντρεύοντάς την με αυτό τον γελοίο εντυπωσιασμό» είπε.

Ο Loeb, καθηγητής Αστροφυσικής σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες δημοσιεύσεις για τις μαύρες τρύπες, τη σκοτεινή ύλη, τα πρώτα άστρα στο Σύμπαν και το πεπρωμένο του Σύμπαντος.

Το 2017, όταν οι αστρονόμοι εντόπισαν το «Οουμουαμούα», το πρώτο γνωστό αντικείμενο που εισήλθε στο Ηλιακό Σύστημα από τον διαστρικό χώρο, ο Loeb υποστήριξε πως ο διαστρικός «επισκέπτης» μπορεί να ήταν γιγάντιο εξωγήινο σκάφος, μια ερμηνεία με την οποία διαφώνησαν άλλες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο πιθανότατα για διαστρικό κομήτη ή θραύσμα κάποιας πλανητικής σύγκρουσης.

Πιο πρόσφατα, ο Loeb συνυπόγραφε μελέτη σύμφωνα με την οποία εξωγήινα σκάφη δεν αποκλείεται να κρύβονται στο Ηλιακό Σύστημα και να στέλνουν drone μέχρι τη Γη.

Θέλοντας να βρει τυχόν συντρίμμια του μυστηριώδους αντικειμένου που μπορεί να έπεσε στον Ειρηνικό, ο Loeb εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων από τον Τσαρλς Χόσκινσον, επιχειρηματία των κρυπτονομισμάτων, για να οργανώσει αποστολή.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε πρόσφατα περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού Manus, κατά μήκος της διαδρομής που εκτιμάται ότι μπορεί να ακολούθησε το μετέωρο. Το σκάφος έσερνε στο βυθό μια κατασκευή σαν έλκυθρο εξοπλισμένη με μαγνήτες, προκειμένου να συλλέξει τυχόν μεταλλικά αντικείμενα.

Ο Loeb ανέφερε στο ιστολόγιό του ότι συνέλεξε εκατοντάδες μεταλλικά σφαιρίδια, με διάμετρο κάτω του ενός χιλιοστού, ορισμένα από τα οποία εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήριο. Προκαταρκτικά δεδομένα που επικαλείται ο ερευνητής δείχνουν ότι από τα σφαιρίδια απουσιάζει το νικέλιο, στοιχείο που ανιχνεύεται σε όλους τους μεταλλικούς μετεωρίτες.

Μέχρι στιγμής, ο Loeb και οι συνεργάτες του δεν έχουν δημοσιεύσει αδιάσειστα δεδομένα για τη θεωρία τους. Αρκετοί άλλοι ερευνητές όχι μόνο δεν πείθονται, αλλά αντίθετα δείχνουν να ενοχλούνται.

Σε συνέδριο αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουρουγουάη ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η αποστολή, ο Δρ. Ντρες, ο αστροφυσικός του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, υποστήριξε πως, αν το αντικείμενο κινούταν τόσο γρήγορα όσο λέει ο Loeb θα είχε καταστραφεί πλήρως στην ατμόσφαιρα χωρίς να αφήσει ίχνη.

Με μελέτη του που έχει γίνει δεκτή από το The Astrophysical Journal, o ερευνητής αμφισβήτησε επίσης τις μετρήσεις της ταχύτητας από την αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, η οποία όπως φαίνεται πέφτει συχνά έξω όσον αφορά την ταχύτητα και την κατεύθυνση εισερχόμενων μετεώρων.

Το αντικείμενο είναι πιθανό να κινούταν με πολύ μικρότερη ταχύτητα, περίπου 20 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, όπως θα περίμενε κανείς για αντικείμενο από το Ηλιακό Σύστημα. Άλλοι επιστήμονες συμφώνησαν ότι οι μετρήσεις μπορεί να πέφτουν εντελώς έξω.

Σε κάθε περίπτωση, στην κοινότητα αυτή θεωρείται παράλογο και αντιεπιστημονικό να μιλά κανείς δημοσίως για εξωγήινο σκάφος πριν αποκλειστούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια. Όπως είπε ο Ντρες, «απλά θέλω να καθησυχάσω το κοινό ότι οι επιστήμονες δεν βγάζουν πράγματα από το μυαλό τους». «Αυτό που βλέπει ο κόσμος στην περίπτωση του Loeb δεν είναι ο τρόπος που λειτουργεί η επιστήμη. Δεν πρέπει να μείνουν με αυτή την εντύπωση».

«Μπορεί να κάνει λάθος», είπε ο Rob McCallum, συνιδρυτής της EYOS Expeditions και ο κύριος διοργανωτής της πρόσφατης αποστολής, προσθέτοντας, «αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε αν δεν κοιτάξουμε».

Πηγή: New York Times

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης