Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο του Ρόζεν (ΝΑΟ) θα ξεκινήσει ένα επιστημονικό πρόγραμμα παρατηρήσεων με τη χρήση του νέου ρομποτικού τηλεσκοπίου του, δήλωσε ο διευθυντής του ΝΑΟ Νικόλα Πετρόφ στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ. Αστρονόμοι από την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Ιταλία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν κατά το παρελθόν με τους Βούλγαρους συναδέλφους τους στο Ρόζεν, αλλά τώρα το νέο τηλεσκόπιο με διάφραγμα 1,5 μέτρου θα τους επιτρέψει να πραγματοποιούν παρατηρήσεις από απόσταση.

Οι αστρονόμοι του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου ολοκληρώνουν τις δοκιμαστικές παρατηρήσεις με το νέο τηλεσκόπιο, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2023. Οι δοκιμές δείχνουν ότι η συσκευή δεν έχει χειρότερη επίδοση από το τηλεσκόπιο διαφράγματος 2 μέτρων στο Ρόζεν, δήλωσε ο Πετρόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τηλεσκόπιο AZ 1500 χορηγήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε μέσω του Εθνικού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών 2020-2027, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Παιδείας και Επιστημών. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε από την αυστριακή εταιρία ASA Astrosysteme GmbH. Με τεχνολογία τελευταίας γενιάς, το νέο τηλεσκόπιο επέτρεψε στο αστεροσκοπείο που βρίσκεται στην οροσειρά της Ροδόπης (νότια Βουλγαρία) να διατηρήσει την ιδιότητά του ως κορυφαίου αστρονομικού συγκροτήματος της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο επικεφαλής του.

Το νέο τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για φωτομετρικές παρατηρήσεις. Θα συλλαμβάνει αντικείμενα στο φάσμα του ορατού φωτός. Μετά την εγκατάσταση πρόσθετων οργάνων, το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί και για φασματικές παρατηρήσεις. Το AZ 1500 έχει επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητες παρατήρησης του κύριου αστρονομικού παρατηρητηρίου της Βουλγαρίας, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει το πρόγραμμα λειτουργίας του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου του Ρόζεν, με διάφραγμα 2 μέτρα.

Με το νέο τηλεσκόπιο, οι αστρονόμοι στο Ρόζεν θα συνεχίσουν να παρατηρούν τόσο τα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος (αστεροειδείς, κομήτες κ.ά.) όσο και αντικείμενα γαλαξιακού επιπέδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης