«Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014, 19:00
«Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας»
Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

«Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» είναι ο τίτλος του νέου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου. Η ταινία αναφέρεται στην υπόθεση του κλεισίματος της ΕΡΤ από την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη.

Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2014 στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Φινλανδία, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, και την Ελλάδα.
Ήταν κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά!

Πουθενά και ποτέ σε ευνομούμενες δημοκρατικές κοινωνίες, δε σίγησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μιας χώρας, και ειδικά με τέτοιον τρόπο ο οποίος χαρακτηρίστηκε «αυταρχικός» και «αντιδημοκρατικός».

Μέσα σε πέντε ώρες, το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατέβασε τους διακόπτες της ΕΡΤ, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας, που λειτουργούσε αδιάλειπτα τα τελευταία 75 χρόνια.

Το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες, και βόμβο στα FM.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από την σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Προκάλεσε επίσης σφοδρή διεθνή κατακραυγή από όλο τον πλανήτη.

Γιατί η Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει;

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» εγκλείει μέσα του μία από τις πιο σημαντικές και συμβολικές στιγμές της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας που ζει σήμερα η Ελλάδα.

Είναι η πιο «ορατή» υπόθεση ότι η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης, και πεθαίνει, ειρωνικά στη χώρα όπου γεννήθηκε.

Η ταινία καταγράφει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της ΕΡΤ, συμπυκνώνοντας μέσα σε μια ώρα, μια χρονική περίοδο πέντε μηνών.

Συμμετέχουν όλοι όσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.

BEHIND THE SCENES

Όταν στις 11 Ιουνίου του 2013 η κυβέρνηση έκλεισε μέσα σε πέντε ώρες την ΕΡΤ, με μια ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο σε καμία δημοκρατική ευνομούμενη χώρα παγκοσμίως, ο Γιώργος Αυγερόπουλος και οι συνεργάτες του άρχισαν να καταγράφουν ότι συνέβαινε.

Από το υλικό των πρώτων στιγμών, παρήχθη ένα μικρό 9λεπτο βίντεο, μία rough cut sequence που ονομάστηκε «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας». Εκείνες τις ώρες όμως δεν υπήρχε η σκέψη για την δημιουργία ενός ξεχωριστού project. Το υλικό προοριζόταν για το AGORA, το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την ελληνική κρίση, που γυρίζεται από την ομάδα τα τελευταία 3 χρόνια.

Ωστόσο, μετά από όλα όσα ακολούθησαν και την τροπή που πήρε η υπόθεση, τη διεθνή κατακραυγή, την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και την εγχώρια πολιτική κρίση «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας», από 9 λεπτά μετεξελίχθηκε σε μια ταινία μιας ώρας.

Περίπου 40 τηλεοπτικά δίκτυα σε Ευρώπη, Ασία, Άπω Ανατολή και Αυστραλία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάδοσή του μεταξύ των οποίων τα (αλφαβητικά): Αυστραλία (SBS), Αυστρία (ORF), Βέλγιο (RTBF), Γαλλία-Γερμανία (ARTE, LCP), Δανία (ΝRΚ), Ελβετία (RTS), Ιαπωνία (ΝΗΚ), Ιρλανδία (TG4), Ισπανία (TVC), Κατάρ (Al Jazeera Satellite), Λετονία (LTV), Λιθουανία (LRT), Μεγάλη Βρετανία (BBC), Ολλανδία (VPRO), Πολωνία (Cyfra+), Πολωνία (TVP1), Φινλανδία (YLE).

Στην Ελλάδα, η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Ιανουάριο.

The Lost Signal of Democracy - Theatrical Trailer | English Version from Yorgos Avgeropoulos on Vimeo.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014, 19:00