Οι έγκυοι δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι ίδιες και τα μωρά τους όταν ακολουθούν «σύγχρονες δίαιτες» και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη όσο στρέφονται σε πιο χορτοφαγικές δίαιτες.

Νέα μελέτη, που εξέτασε την υγεία εγκύων σε χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης, έδειξε ότι το 90% των εγκύων στερούνταν βασικών βιταμινών, που είναι απαραίτητες για την ευημερία των αγέννητων μωρών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σε συνεργασία με ειδικούς από άλλες χώρες, εξέτασαν περισσότερες από 1.700 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες έλειπαν βασικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στη λίστα με τα θρεπτικά συστατικά που στερούνται οι γυναίκες είναι και τα εξής που θεωρούνται απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα:
• βιταμίνη Β12
• βιταμίνη Β6
• βιταμίνη D
• φολικό οξύ
• ριβοφλαβίνη

Όπως είπε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής επιδημιολογίας Keith Godfrey, η έλλειψη βιταμινών στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι σε πλούσιες χώρες, είναι μια σοβαρή ανησυχία. Επεσήμανε μάλιστα ότι στο μέλλον, προβλέπεται να χειροτερεύσει η κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προσπάθεια να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, προκειμένου να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, είναι πιθανό να στερήσει περαιτέρω από τις μέλλουσες μητέρες αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, κάτι που θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στα αγέννητα παιδιά τους».

Η μελέτη έδειξε ότι οι 9 στις 10 γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν είχαν ανεπαρκή επίπεδα μίας ή περισσότερων βιταμινών. Όπως είπε ο Βρετανός καθηγητής τα ποσοστά θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο όσο ο κόσμος οδεύει προς φυτικές δίαιτες.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών εμφανίζουν μόνο όσοι ζουν σε υπανάπτυκτες χώρες – αλλά φάνηκε πως το ίδιο συμβαίνει και στις περισσότερες γυναίκες που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για 1.729 γυναίκες 18-38 ετών κατά τη σύλληψη και παρακολούθησαν πολλές κατά τη διάρκεια και των επόμενων κυήσεών τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι 9 στις 10 γυναίκες είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμινών Β12 και D κατά τη διάρκεια της σύλληψης και ότι πολλές ανέπτυξαν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 στα τέλη της εγκυμοσύνης.

Η ευημερία μιας μητέρας πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει άμεση επίδραση στην υγεία του βρέφους, στη δια βίου σωματική του ανάπτυξη και στις μαθησιακές τους ικανότητες, είπαν οι ερευνητές και υποστήριξαν ότι ενώ το φολικό οξύ συνιστάται για γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυοι, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν πολυβιταμίνες για τη μείωση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα συμπληρώματα, που συστήνει ο γιατρός και δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, μπορούν να μειώσουν την ανεπάρκεια βιταμινών πριν από τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Shiao-YngChanαπό το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης: «Εάν συνεχίσουμε να στρεφόμαστε προς δίαιτες με λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνοντας την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου, η ανεπάρκεια βιταμινών θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, εκτός εάν οι γυναίκες αρχίσουν να λαμβάνουν περισσότερα συμπληρώματα ή λαμβάνουν συγκεκριμένες συμβουλές από ειδικούς σχετικά με τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά».

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004260

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης