Η εποχή του χρόνου που συλλέγονται τα ωάρια από τις ωοθήκες των γυναικών κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα ποσοστά των ζώντων γεννήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, μία από τις κορυφαίες επιστημονικές επιθεωρήσεις παγκοσμίως.

Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι η μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων στη μήτρα γυναικών από ωάρια που συλλέχθηκαν το καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα 30% υψηλότερη πιθανότητα να γεννηθούν ζωντανά μωρά, από ό,τι αν τα ωάρια είχαν συλλεγεί το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, το μέσο ποσοστό γεννήσεων μετά από εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων στην Αυστραλία ήταν 27 γεννήσεις ανά 100 άτομα. Στη μελέτη μας, το συνολικό ποσοστό ζώντων γεννήσεων μετά από εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων ήταν 28 γεννήσεις ανά 100 άτομα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι στις περιπτώσεις που τα ωάρια συνελέγησαν  το φθινόπωρο, το ποσοστό ζώντων γεννήσεων έπεφτε στις 26 ανά 100 άτομα. Σε εκείνες όμως που συνελέγησαν το καλοκαίρι, υπήρχαν 31 γεννήσεις ανά 100 άτομα. Αυτή η βελτίωση στα ποσοστά γεννήσεων παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το πότε τελικά τα έμβρυα μεταφέρθηκαν στη μήτρα κάθε γυναίκας. Τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων όταν συλλέγονταν τα ωάρια την άνοιξη ή τον χειμώνα δεν είχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αύξηση 28% στις πιθανότητες να γεννήσουν ζωντανό μωρό γυναίκες που είχαν συλλέξει ωάρια κατά τις ημέρες που είχαν τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, σε σύγκριση με τις ημέρες με τη λιγότερη ηλιοφάνεια.

Μέχρι τώρα, υπήρξαν αντικρουόμενα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των εποχών στην εγκυμοσύνη και τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων μετά τη συλλογή ωαρίων και την κατάψυξη εμβρύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι γνωστό ότι υπάρχει εποχιακή διακύμανση στα φυσικά ποσοστά γεννήσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών, συμπεριφορικών και κοινωνιολογικών παραγόντων. Οι περισσότερες μελέτες για τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, εξέτασαν τις μεταφορές φρέσκων εμβρύων, κατά τις οποίες το έμβρυο τοποθετείται στη μήτρα της μητέρας πριν περάσει μία εβδομάδα από τη συλλογή του ωαρίου. Αυτό καθιστά αδύνατο τον διαχωρισμό των πιθανών επιπτώσεων που έχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως η εποχή και οι ώρες ηλιοφάνειας) στην ανάπτυξη ωαρίων, στην εμφύτευση του εμβρύου και στην πρόοδο της πρώιμης εγκυμοσύνης.

«Πολλά έμβρυα «καταψύχονται» και στη συνέχεια μεταφέρονται  στη μήτρα της μητέρας σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να διερευνήσουμε τον αντίκτυπο του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη των ωαρίων και στην πρώιμη εγκυμοσύνη ξεχωριστά, αναλύοντας τις συνθήκες κατά τη στιγμή της συλλογής ωαρίων ανεξάρτητα από τις συνθήκες κατά τη στιγμή της εμβρυομεταφοράς».

Ο Δρ Leathersich και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα αποτελέσματα από όλες τις εμβρυομεταφορές κατεψυγμένων εμβρύων που έγιναν σε κλινική στο Περθ από την αρχή του 2013 έως το τέλος του 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξαν 3659 εμβρυομεταφορές κατεψυγμένων εμβρύων, που δημιουργήθηκαν από 2155 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε 1835 ασθενείς. Καθώς έλειπαν στοιχεία για 2 περιπτώσεις, αναλύθηκαν 3657.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα των γεννήσεων ανάλογα με την εποχή, τις θερμοκρασίες και τον πραγματικό αριθμό ωρών με έντονη ηλιοφάνεια, με βάση δεδομένα που έλαβαν από το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας.

Δημιούργησαν τρεις ομάδες με βάση τη διάρκεια της ηλιοφάνειας τις ημέρες που συλλέχθηκαν τα ωάρια: ημέρες χαμηλής ηλιοφάνειας (0-7,6 ώρες ηλιοφάνειας), ημέρες μέσης ηλιοφάνειας (7,7-10,6 ώρες) και ημέρες με υψηλή ηλιοφάνεια (10,7-13,3 ώρες).

«Εξετάσαμε συγκεκριμένα τη διάρκεια της ηλιοφάνειας όταν έγινε η συλλογή των ωαρίων και παρατηρήσαμε παρόμοια αύξηση με αυτή που παρατηρήθηκε όταν έγινε η συλλογή ωαρίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το ποσοστό ζώντων γεννήσεων μετά από μια εμβρυομεταφορά καψυγμένου ωαρίου, που είχε συλλεχθεί κάποια ημέρα με λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας ήταν 25,8%. Το ποσοστό όμως αυξήθηκε στο 30,4% όταν το έμβρυο προήλθε από ωάριο που συλλέχθηκε τις ημέρες με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

Η θερμοκρασία την ημέρα της συλλογής των ωαρίων δεν επηρέασε τις πιθανότητες να γεννηθεί ζωντανό μωρό. Ωστόσο, οι πιθανότητες μειώθηκαν κατά 18% όταν τα έμβρυα μεταφέρθηκαν τις πιο ζεστές ημέρες (μέση θερμοκρασία 14,5-27,80 C) σε σύγκριση με τις πιο δροσερές ημέρες (0,1-9,80 C) και υπήρξε μικρή αύξηση στα ποσοστά αποβολών, από 5,5% σε 7,6%.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι καλύτερες συνθήκες για γεννήσεις ζωντανών μωρών φαίνεται να συνδέονται με το καλοκαίρι και τις αυξημένες ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα της ωοληψίας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της θεραπείας γονιμότητας και η ηλικία είναι ένας από τους πλέον  σημαντικούς. Η νέα μελέτη, όπως και παλαιότερες, τονίζει τη σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων και της επιρροής τους στην ποιότητα των ωαρίων και την ανάπτυξη του εμβρύου.  

«Διαχωρίσαμε τις συνθήκες τη στιγμή της συλλογής των ωαρίων από τις συνθήκες κατά τη στιγμή της εμβρυομεταφοράς, δείχνοντας ότι όταν αναπτύσσονται τα ωάρια, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί, αν όχι περισσότερο, από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά την εμφύτευση και την πρώιμη εγκυμοσύνη.

«Η βελτιστοποίηση παραγόντων όπως η αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και άλλων τοξινών και η διατήρηση υγιών επιπέδων άσκησης και βάρους είναι πρωταρχικής σημασίας. Ωστόσο, οι γιατροί και οι ασθενείς θα μπορούσαν επίσης να λάβουν υπόψη εξωτερικούς παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες».

Παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στα αυξημένα ποσοστά ζώντων γεννήσεων μετά τη συλλογή ωαρίων το καλοκαίρι και με περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας, περιλαμβάνουν τη μελατονίνη.

Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι συνήθως υψηλότερα το χειμώνα και την άνοιξη. Τα ωάρια χρειάζονται 3-6 μήνες για να αναπτυχθούν πριν απελευθερωθούν από τις ωοθήκες.

Οι διαφορές στην καθημερινότητά μας μεταξύ χειμερινών και καλοκαιρινών μηνών μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο. Η διαπίστωση ότι τα ποσοστά αποβολών ήταν υψηλότερα όταν πραγματοποιήθηκε η εμβρυομεταφορά τις πιο ζεστές μέρες είναι σύμφωνη με τις επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν υψηλότερα ποσοστά αποβολών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας σχετίζονται πιθανότερα με την πρώιμη εγκυμοσύνη και όχι με την ανάπτυξη ωαρίων.

«Ιδανικά, αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να «δοκιμαστούν» σε άλλες τοποθεσίες, με διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπείας για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να εξετάσουμε την επίδραση της εποχής και των περιβαλλοντικών παραγόντων στις παραμέτρους του σπέρματος», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

«Δεδομένης της τεράστιας αύξησης της λεγόμενης «κοινωνικής κατάψυξης ωαρίων» για τη διατήρηση της γονιμότητας και του γεγονότος ότι αυτή η ομάδα γενικά είναι ευέλικτη σχετικά με το πότε επιλέγει να υποβληθεί σε θεραπεία, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν οι παρατηρήσεις μας ισχύουν σε περιπτώσεις κατεψυγμένων ωαρίων που αποψύχονται και γονιμοποιούνται χρόνια αργότερα.»

Διαβάστε περισσότερα: https://academic.oup.com/humrep/advance-article/doi/10.1093/humrep/dead137/7219746

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης