Πόσο ασφαλή είναι τα αθλητικά παγούρια ;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016, 14:00
Πόσο ασφαλή είναι τα αθλητικά παγούρια ;

Έχετε αναρωτηθεί τι ρόλο παίζει η ποιότητα των αθλητικών μπουκαλιών μέσω των οποίων πραγματοποιείται η πρόσληψη των υγρών; Σκεφτείτε πόσο σημαντικό ερώτημα είναι αυτό,όταν ένας αθλητής καταναλώνει 3-4 λίτρα υγρών την ημέρα,κατά συνέπεια καταναλώνοντας πάνω από ένα τόνο νερό το έτος!!! Η επιλογή για τα αθλητικά παγουράκια γίνεται βάσει της εμφάνισης και με μια πρώτη ματιά φαίνονται όλα ίδια.Δίνοντας όμως προσοχή στο κάτω μέρος τους, διαπιστώνουμε ότι φέρουν τριγωνικό σύμβολο που αφορά το υλικό προέλευσης και όχι την ανακύκλωση του προιόντος όπως πιστεύεται!

Ο λόγος για τη σύσταση του μπουκαλιού γίνεται επειδή κάποια υλικά απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο υγρό που βρίσκεται μέσα τους, ενώ το πρόβλημα οξύνεται στο φούρνο μικροκυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η κουβέντα για τα μπουκάλια ξεκίνησε μιας και αρκετά περιέχουν το χημικό άλφα βισφενόλη Α ( bisphenol A ή ΒPA) που δυστυχώς συνδέεται με πολλές παρενέργειες για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, η επιβλαβής δράση της βισφενόλης Α,που πραγματοποιείται ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου, αναφέρεται για την έκκριση πολλών ορμονών και το αναπαραγωγικό σύστημα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα για την υγεία. Ακόμα πιο ανησυχητικά για την υγεία, είναι τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης από την Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Exeter, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE.Στην μελέτη αυτή ανέλυσαν 1500 δείγματα ούρων, επιβεβαιώνοντας ότι η ουσία βισφενόλη Α είναι ύποπτη για καρδιαγγειακά νοσήματα. Άλλη μια πρόσφατη μελέτη, πραγματοποιήθηκε σε 114 περιπτώσεις εγκύων, απέδειξε ότι όταν η ουσία αυτή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο αποβολής.

Έτσι λοιπόν, θεωρείται λανθασμένη η άποψη ότι όλα τα πλαστικά είναι ίδια! Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ποσότητα της βισφενόλης Α είναι τόσο μικρή που δε θα πρέπει να μας ανησυχεί, ενώ άλλοι επιστήμονες μιλούν για ορμονικά και νευρολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα στα παιδιά. Σε πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) βρέθηκε ότι βισφενόλη Α υπήρχε σε περισσότερους από το 95% των ενηλίκων, ενώ βρέθηκε ακόμα και σε δείγματα αίματος νεογέννητων παιδιών σε επίπεδα τέτοια, όπου σε πειραματόζωα φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η Ευρωπαϊκή ένωση αποφάσισε το 2011 να απαγορεύσει τουλάχιστον τη χρήση της βισφενόλης Α στα μπιμπερό ενώ για τους υπόλοιπους τομείς όρισε ανώτατα επιτρεπτά όρια. Ακόμα η Γαλλία φαίνεται ακόμα πιο ευαισθητοποιημένη για το θέμα και σκοπεύει μέσα στο 2015 να απαγορεύσει πλήρως τη χρήση της συγκεκριμένης χημικής ουσίας στις συσκευασίες τροφίμων.

Γεννιέται λοιπόν το εξής ερώτημα: Μήπως εκτός από την ποιότητα του νερού θα πρέπει να ελέγχουμε και την ποιότητα του παγουριού μας; Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επομένως, να ενημερώνονται οι καταναλωτές σωστά προκειμένου να αποφεύγουν κάποια πλαστικά ιδιαίτερα επιβλαβή όπως: α)Τα μπουκάλια τύπου PET που φέρουν το τρίγωνο με τον αριθμό 1 δεν είναι βλαβερά για την υγεία μας, αν φυσικά τα χρησιμοποιούμε μόνο μια φορά. β)Κάποια από τα σκληρά μπουκάλια με τη σήμανση 7 μέσα σε τρίγωνο είναι αυτά που θα πρέπει να αποφεύγουμε.

Οι ασφαλείς οδηγίες χρήσης των πλαστικών μπουκαλιών είναι οι εξής:

• Χρησιμοποιείτε μια μόνο φορά τα μπουκάλια μιας χρήσης (τύπου ΡΕΤ).

• Αποφεύγετε την θέρμανση τα παραπάνω μπουκάλιών στο φούρνο μικροκυμάτων.

• Προσοχή στα μπουκάλια με τη σήμανση  , και    ,και και σε αυτά που αναγράφουν ΒPA

• Χρησιμοποιήστε μπουκάλια που φέρουν τη σήμανση  ή  

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το ακόλουθο link του Aμερικάνικου Συμβουλίου Χημικών. 

Δρ. Μπάρδης Κων/νος:  Βαλκανιονίκης Ποδηλασίας - Αθλητικός Διατροφολόγος, Διδάκτωρ (PhD) & Eργοφυσιολόγoς (MSc). Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης στο Human Performance Laboratory University of Arkansas - USA. bardiscostas@nutrilab.gr

Ανθή Μυλωνάκη: Συνεργάτης Nutrilab: Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016, 14:00