Υπάρχουν τρία βασικά μοντέλα σωματότυπων από τη μείξη των οποίων συνθέτονται όλα τα είδη σωματότυπων που βλέπουμε στους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν έχουμε το ενδομορφικό, το μεσομορφικό και το εκτομορφικό μοντέλο.

Τα χαρακτηριστικά του Ενδόμορφου είναι:
Συσσωρεύει εύκολα λίπος κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και των γοφών και έχει γενικά πλαδαρό σώμα. Έχει καλά αναπτυγμένο μυϊκό σύστημα αλλά η μυϊκότητα, λόγω του λίπους, δεν διακρίνεται. Επίσης, χάνει πολύ δύσκολα λίπος και κατά τη διάρκεια της δίαιτας χάνει και αρκετούς μυς. Έχει στενούς ώμους, φαρδιά λεκάνη και στρογγυλό πρόσωπο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χαρακτηριστικά του Μεσόμορφου είναι:
Μεγάλο άνοιγμα ώμων, στενή μέση και νορμάλ μέγεθος γοφών. Τρώει χωρίς να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή του, αφού δεν παίρνει εύκολα λίπος και όταν πάρει, μοιράζεται ομοιόμορφα σε όλο του το σώμα και μπορεί να το ξαναχάσει εύκολα Έχει αρκετά αναπτυγμένο μυϊκό σύστημα και η μυϊκότητά του διακρίνεται. 
Το πρόσωπό του έχει έντονες γωνίες και συνήθως έχει αρκετά βαριά χροιά φωνής. 

Τα χαρακτηριστικά του Εκτόμορφου είναι:
Επίπεδος θώρακας, στενοί γοφοί, αδύνατο μυϊκό σύστημα, λεπτά και μακρά άκρα και συνήθως το ύψος του είναι πάνω από τον μέσο όρο. Παίρνει πολύ δύσκολα λίπος και ακόμη δυσκολότερα μυς. 

Ο σωματότυπος κάθε ανθρώπου είναι μια μείξη από αυτά τα τρία μοντέλα. Το να είναι κάποιος π.χ. καθαρά ενδομορφικός είναι πολύ σπάνιο. Άμα φανταστούμε ένα τρίγωνο όπως στο σχ.2 με ένα μοντέλο σε κάθε κορυφή, τότε όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί που προκύπτουν βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο. Όσο πιο μακριά από την κορυφή του κάθε μοντέλου, τόσα λιγότερα χαρακτηριστικά του έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
Πρακτικά ο σωματότυπος προσδιορίζεται από 3 αριθμούς(κλίμακα 1-7) όπου ο πρώτος αναλογεί στην ενδομορφία, ο δεύτερος στη μεσομορφία και ο τρίτος στην εκτομορφία. Ενδεικτικά ο σωματότυπος του ενδόμορφου αντιστοιχεί στον 7-1-1 και του μέσου τύπου στον 4-4-4. 

Για να καταλάβετε καλύτερα στο σχ.3 έχω προσθέσει από 7 βοηθητικούς δακτυλίους με κέντρα τις κορυφές του τριγώνου οι οποίοι αριθμούνται από έξω προς τα μέσα, δηλαδή ο εξωτερικός δακτύλιος έχει το νούμερο 1 και ο κεντρικός το 7. 

Αν λοιπόν κάποιος ήταν στη θέση που βρίσκεται το αστέρι, τότε θα είχαμε: 
Δακτύλιος ενδομορφίας = 5 
Δακτύλιος μεσομορφίας = 1 
Δακτύλιος εκτομορφίας = 1 

Άρα, ο σωματότυπος θα ήταν 5-1-1 
Δεν υπάρχει καμιά τεχνική για να προσδιορίσουμε τον σωματότυπο κάποιου παρά μόνο εμπειρικά, δηλαδή με το «μάτι» .Παράδειγμα, κατά τη γνώμη μου, ο Σταλόνε (rocky, rambo κ.τ.λ.) πρέπει να βρίσκεται κάπου εκεί που έχω βάλει το τριγωνάκι. 

Όσον αφορά στο Bodybuilding, είναι εμφανές ότι οι σωματότυποι που «κοιτάνε» προς το μεσομορφικό μοντέλο ευνοούνται τα μέγιστα. Ειδικά αυτοί με βαθμό μεσομορφίας 6 και 7 και μόνο που μυρίζουν τα βάρη οι μύες τους εκρήγνυνται κι ας ακολουθούν την 50-50 δίαιτα… (50% pizza 50% σάντουιτς). 

Οι «προσανατολισμένοι» ενδομορφικά ναι μεν παίρνουν σχετικά εύκολα μυς, αλλά είναι πολύ δύσκολο και πολλές φορές ακατόρθωτο να χάσουν λίπος, ώστε να δείξουν κάποια μυϊκότητα, πόσω μάλλον γράμμωση (NO Six-Pack 4 you). Είναι, όμως, σε καλύτερη μοίρα από τους εκτομορφικούς, οι οποίοι 
άμα θέλουν να πάρουν μυς πρέπει να είναι με γεμάτο στόμα όλη μέρα και αφού πάρουν τους μυς πρέπει να συνεχίσουν να τρώνε πολύ ώστε να τους διατηρήσουν. Μην περιμένετε να γίνετε Πρωταθλητές στο bodybuilding όμως. 

Την επόμενη φορά που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη προσπαθήστε να βρείτε τον δικό σας σωματότυπο.

Πηγή: bodybuilding.gr
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης