της Θεοδώρας  Καλογερικού Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, MS

Τόσο προπονητές όσο και αθλητές διαφόρων αγωνισμάτων υψηλού επιπέδου και όχι μόνο, προβληματίζονται σχετικά με τη διατήρηση του βάρους καθώς και του σωματικού λίπους σε χαμηλά επίπεδα.

Τα χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους και η διατήρηση ενός χαμηλού βάρους έχει φανεί ότι  αυξάνουν τις επιδόσεις των αθλητών πολλών αγωνισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση σωματικού λίπους σε ποσοστό 5 % έδειξε βελτίωση της απόδοσης μαραθωνοδρόμου κατά 6 λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του λίπους της διατροφής των αθλητών απαιτούνται τα εξής:

         αφαίρεση του ορατού λίπους από όλες τις τροφές

         κατανάλωση του κρόκου των αυγών σε λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

         αποφυγή των πλήρη σε λίπος γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυριά, γιαούρτια)

         αποφυγή βουτύρων και διαφόρων μαργαρίνων και ειδικά κατά το μαγείρεμα

         επιλογή κατά το μαγείρεμα μόνο του μονοακόρεστου λαδιού ή και καθόλου, ενώ κατά την απλή κατανάλωση προτιμούνται τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα

         προσεκτικός έλεγχος στις ετικέτες των τροφίμων για την περιεκτικότητα αυτών σε λιπαρά

         περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών, τουλάχιστον <7-10%, στη χοληστερόλη, στα 200-300 mg/ημέρα και αποφυγή των υδρογονωμένων λιπών

         αποφυγή των τροφίμων τύπου fastfood (ένα κλασσικό hamburger είναι κατά 50% λίπος) και περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού έξω από το σπίτι

         αποφυγή τηγανίσμοτος ως τρόπος παρασκευής του φαγητού και προτίμηση του βράσιμου και του ψήσιμου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί η σημασία της κατανάλωσης υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και σε ποσότητες διπλάσιες από το μέσο άνθρωπο ο οποίος τείνει να κάνει καθιστική ζωή. Όταν οι προσπάθειες είναι υπερβολικές και η κατανάλωση υγρών περιορισμένη το αποτέλεσμα είναι πιθανόν να αποβεί μοιραίο. Έχει αποδειχθεί ότι σε υπομέγιστη άσκηση όταν υπάρχει απώλεια νεού σε ποσοστό 2% του σωματικού βάρους, αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα, μειώνεται ο όγκος του παλμού καθώς και η καρδιακή παροχή το οποίο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας, σε ανισορροπία των ηλεκτρολυτών καθώς και σε προβλήματα στη νεφρική λειτουργία.

Επιπλέον το διατροφικό πρόγραμμα δεν θα πρέπει να βασίζεται σε χημικές δίαιτες αλλά να πληρεί όλες τις παραμέτρους ενός ισορροπημένου και υγιεινού διατροφικού προγράμματος.

Οι προσπάθειες απώλειας βάρους οι οποίες ακολουθούν υπερβολές έχουν ώς επίπτωση τη μείωση της απόδοσης καθώς και την απειλή της υγείας των αθλητών. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να τονιστεί ότι η στέρηση η οποία είναι αφύσικη και δεν ανταποκρίνεται στις καθημερινές ενεργειακές, κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες του ατόμου δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε συνεργασία με το logodiatrofis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης