του Νίκου Καφετζόπουλου, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος

Βασική αρχή για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, άρα και ενός υγιούς βάρους, είναι η αποσύνδεση των συναισθηματικών καταστάσεων από την κατανάλωση φαγητού. Οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να βρουν εφαρμογή στην καθημερινότητα και να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής. Όταν καταγράφετε τι τρώτε, πόσο τρώτε, τι ώρα τρώτε αλλά και τι αισθάνεστε όταν το τρώτε μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα για το πότε εμφανίζεται κρίσεις υπερφαγίας έτσι ώστε να τις αντιμετωπίσετε.

• Διαχωρίστε τη βιολογική πείνα από τη συναισθηματική. Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε στο μυαλό σας τις φορές που τρώτε επειδή πεινάτε πραγματικά και τις φορές που τρώτε για άλλους λόγους.
Η συναισθηματική πείνα και η βιολογική πείνα διαφέρουν σε αρκετά σημεία. Ο πίνακας που ακολουθεί βοηθάει στο διαχωρισμό τους.

• Καταναλώστε πρωινό καθώς επίσης μικρά και συχνά γεύματα. Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα και τα ενδιάμεσα σνακ στη καθημερινότητα σας γιατί υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα στο να ελέγξετε τη τάση για υπερφαγία αν είστε χορτάτος παρά αν πεινάτε διαρκώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Βρείτε μια ευχάριστη ενασχόληση. Τι καλύτερο από τις ώρες που νιώθετε άσχημα ή ανία να ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί; Πηγαίνετε μια βόλτα, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, ασκηθείτε ή χορέψτε. Κάντε οτιδήποτε σας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.

• Απομακρύνετε τους πειρασμούς. Αν είστε επιρρεπείς στο να καταναλώνετε γλυκά μην έχετε στο σπίτι. Μπορείτε να «ξεγελάσετε» τον εαυτό σας με έξυπνες λύσεις όπως κάποιο ζελέ χωρίς ζάχαρη.

• Εστιάστε σε εφικτούς στόχους. Αν ο στόχος είναι να μην φάτε ποτέ ξανά λόγων συναισθημάτων, είναι σχεδόν απίθανο να τον πραγματοποιήσετε με αποτέλεσμα να απογοητευτείτε. Ακόμη και ο πιο ισχυρός άνθρωπος, έχει στιγμές αδυναμίας. Ο πρώτος στόχος μπορεί να είναι να καταγράψετε ημερολόγιο διατροφής για μία εβδομάδα, ο δεύτερος να μην αγοράσετε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη , και ο τρίτος να αντιμετωπίσετε τη φαινομενική σας πείνα με κάποιο χόμπι.

• Αποδεχτείτε ότι είστε σε ένα φαύλο κύκλο. Το να τρώτε όταν δεν αισθάνεστε καλά, μπορεί άμεσα να σας «ανακουφίζει» από τα αρνητικά σας συναισθήματα, αλλά αυτό είναι παροδικό, αργότερα σας κάνει να αισθάνεστε ακόμη χειρότερα. Αποσυνδέστε τα συναισθήματα σας από την κατανάλωση φαγητού. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια, η σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη είναι σημαντική για την επίλυση του προβλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης