H υπερκόπωση, η καθημερινή κούραση και οι καθημερινές υποχρεώσεις μπορεί να σας βγάλουν από το προπονητικό σας πρόγραμμα. Λίγο πολύ όλοι έχουμε έχουμε βιώσει μια δύσκολη μέρα που το γυμναστήριο δε θα έμοιαζε με επιλογή. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Health Psychology υπάρχει τρόπος να αντιμετοπίσετε αυτά τα αισθήματα κόπωσης που μπορεί να σας διατηρούν μακριά από τις προπονήσεις.

 Προπόνηση την ίδια ώρα κάθε φορά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές σε ένα δείγμα 123 φοιτητών από το πανεπιστήμιο της Ιοwa έκαναν ερωτήσεις με βάση τις προπονητικές συνήθειες των φοιτητών. Διαπίστωσαν μέσα από την έρευνα ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις επαναλαμβανόμενες προπονήσεις δίχως κενά είναι αυτό που αναφέρθηκε με την έννοια η ‘συνήθεια της υποκίνησης’. Όσο πιο δυνατή είναι αυτή η συνήθεια τόσο πιο συχνή και μακροχρόνια μπορεί να είναι μια περίοδος εντατικής προπόνησης.

 Τι είναι λοιπόν αυτή η συνήθεια της υποκίνησης ;

Είναι ότι νοιώθετε, βλέπετε και ακούτε που σας υπενθυμίζει ότι είναι ώρα να πάτε για προπόνηση. Για πολλούς είναι ένα εσωτερικό ξυπνητήρι. Αν για παράδειγμα στο πρόγραμμά σας έχετε το να πηγαίνετε για τρέξιμο κάθε πρωί. Τότε κάθε φορά που θα χτυπάει το ξυπνητήρι θα έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να το βάλετε σε αναβολή και να ξανά ξαπλώσετε από ότι έχει κάποιος ο οποίος πηγαίνει γα τρέξιμο σε διαφορετικές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Σύμφωνα με το καθηγητή ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Tέξας και συγγραφέα του Smart Change Art Markman  όταν επιλέγει κάποιος μια συγκεκριμένη ώρα καθημερινά για τις προπονήσεις του τότε τα διάφορα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που  παίρνει κάποιος την απόφασή του να πάει για προπόνηση γίνονται υποσυνείδητα αναμνήσεις που σχετίζονται με τη συμπεριφορά μας για τη προπόνηση.

 Επίσης επισημαίνει ότι για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμείνει κάποιος πιστός στο πρόγραμμά του τόσο πιο εύκολο θα γίνεται  για τον ίδιο να πηγαίνει για προπόνηση, είτε τρεξίματος, είτε στο γυμναστήριο, είτε στο κολυμβητήριο κ.ο.κ

Με τον καιρό περνάνε στο υποσυνείδητο περισσότερες αναμνήσεις με το περιβάλλον της προπόνησης .Όταν λοιπόν φτάνετε στην ώρα της ημέρας που κανονικά θα έπρεπε να πάτε για προπόνηση το μυαλό σας φέρνει αναμνήσεις για το τι θα πρέπει να κάνετε εκείνη την ώρα καθιστώντας σας πιο εύκολο να πάτε για προπόνηση.

 Από την άλλη βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε ακριβώς την ίδια προπόνηση καθημερινά, η ρουτίνα αυτή μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά. Η ποικιλία στις προπονήσεις θα σας βοηθήσει.

Συμπερασματικά το να παραμένετε πιστοί σε ένα πρόγραμμα προπόνησης με συγκεκριμένη ώρα θα σας βοηθήσει να πάρετε τα μέγιστα οφέλη αφού δεν θα χάνετε προπονήσεις. Επίσης το να αλλάζετε τις προπονήσεις σας θα σας δώσει μια ισορροπημένη αύξηση στη δύναμή σας. Όταν καταφέρετε να συνδυάσετε τα παραπάνω θα είστε στο σωστό δρόμο να κατακτήσετε τους στόχους σας.

 Επιμέλεια: Τόγιας Κων/νος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης