Οι αθλητές και οι ασκούμενοι είναι μια ομάδα στην οποία η ενυδάτωση έχει σχέση και με την απόδοση. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές έρευνες με αντικείμενο τη μέτρηση και τις συνέπειες της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ συχνά δίνονται στρατηγικές και συστάσεις για την πρόσληψη υγρών. Γιατί όμως χρειάζεται να πίνεις νερό;

1. Τρως λιγότερο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικές φορές μπορεί να αντιληφθείς τη δίψα σαν πείνα και να καταναλώσεις ένα σνακ χωρίς ουσιαστικά να είναι αυτό που αναζητά ο οργανισμός σου. Για να μην πέφτεις… θύμα της δίψας σου, πίνε κανονικό ή αεριούχο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – όχι μόνο όταν νιώθεις υπερβολικά διψασμένη. Μάλιστα, για να είσαι σίγουρη ότι θα το τηρήσεις, έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό, στο γραφείο, στο ποδήλατο, στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο κ.λπ., για να θυμάσαι ότι πρέπει να ξεδιψάς τον εαυτό σου.

2. Αυξάνεται ο μεταβολισμός

Πεντακόσια ml νερό (1/2 λίτρο δηλαδή) μπορεί να αυξήσουν το μεταβολισμό έως και 30% για μία ώρα περίπου. Το νερό διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που με τη σειρά του διεγείρει το μεταβολισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Έχεις αντοχή

Δεκαοκτώ παραπάνω φορές το λεπτό χτυπάει η καρδιά σου όταν γυμνάζεσαι αφυδατωμένη, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Όταν δεν ενυδατώνεσαι σωστά, ασκείς περισσότερη πίεση στην καρδιά σου και αυτό κάνει την άσκηση να φαίνεται δυσκολότερη. Γι’ αυτό έχε πάντα μαζί σου 1 μπουκάλι νερό και φρόντιζε να πίνεις περίπου 500 ml νερό πριν από την άσκηση και άλλα 300 ml για κάθε 15 λεπτά που γυμνάζεσαι.

4. Ασκείσαι περισσότερο

Το νερό μπορεί να βελτιώσει το πρόγραμμα γυμναστικής σου και οι ειδικοί τονίζουν ότι όσο περισσότερο ενυδατωμένη είσαι την ώρα που γυμνάζεσαι τόσο λιγότερο αισθάνεσαι κούραση. Νέα έρευνα δείχνει, επίσης ότι, όταν πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, γυμνάζεσαι για περισσότερο χρόνο.

5. Γεμίζεις ενέργεια

Η αφυδάτωση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες κόπωσης και αυτό γιατί το νερό βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα. Συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

6. Χτίζεις μυϊκό τόνο

Πίνοντας νερό, προλαμβάνονται οι μυϊκές κράμπες και λιπαίνονται οι αρθρώσεις του σώματος. Όταν είσαι καλά ενυδατωμένη, μπορείς να ασκείσαι για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη ένταση χωρίς να εξαντλείσαι.

Πηγή: govastiletto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης