Το μεταβολικό σύνδρομο, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού ή διαβήτη. Αντιμετώπισέ το αποτελεσματικά!

To wefit ρώτησε τον δρα Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστή Διευθυντή & Υπεύθυνου Διαβητολογικού Κέντρου Γ. Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο, που ονομάζεται επίσης ««Δυσμεταβολικό Σύνδρομο Χ», δεν είναι ασθένεια, αλλά ένας συνδυασμός μεταβολικών διαταραχών που συμβαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν ως κοινό αιτιολογικό παράγοντα την ινσουλινοαντίσταση (αντίσταση στην ινσουλίνη). Ο συνδυασμός αυτός περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη και υψηλό σάκχαρο καθώς επίσης και αυξημένο λίπος γύρω από τη μέση.

Πού οφείλεται;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο ακριβής ορισμός του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, παρά τις προσπάθειες πολλών επιστημόνων να οριοθετήσουν τα χαρακτηριστικά του. Η πρώτη προσπάθεια οριοθέτησης έγινε το 1988 από τον G. Reaven, ο οποίος παρουσίασε ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία έχουν κοινό αίτιο, την ινσουλινοαντίσταση.

Η ύπαρξη λοιπόν ή μη του μεταβολικού συνδρόμου δίχασε και εξακολουθεί να διχάζει τον ιατρικό κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και στα κριτήρια διάγνωσης του συνδρόμου, όπου δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία.

Κατά τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) πρέπει να συνυπάρχουν το λιγότερο δύο από τις παρακάτω διαταραχές για να διαγνωστεί το μεταβολικό σύνδρομο:

Περιφέρεια μέσης >94 cm για τους άνδρες και >80 cm για τις γυναίκες
Σάκχαρο νηστείας >100 mg/dl για όλους
Αρτηριακή πίεση >130/85 mmHg για όλους
Τριγλυκερίδια >150 mg/dl για όλους
Χοληστερόλη (καλή) HDL < 40 mg/dl (άνδρες) και < 50 md/dl (γυναίκες)

Διαβάστε τη συνέχεια στο coremag.gr!

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης